16 Ocak 2019 Çarşamba

Klozapin ile bağlantılı yüzlerce ölümün olduğu bildiriliyor.

                                           Klozapin (clozapine) bağlı ölümlerin olması (1)

Klozapin (clozapine) etken maddesinin ani ölümlere,kalp krizlerine ve dahası şimdiye kadar 950 ölümle bağlantılı olduğu düşünülüyor..

Şimdi,haklı olarak "klozapin'de ne?" ve doğal olarak, "Yav,sen niye böyle yaklaşık 1 aydır,psikiyatriye kafayı taktın,sorun mu var söle bakiiim!" diyeceksiniz..

Evet,sevgili arkadaşlarım sorun var hemide çok ciddi bi sorun.. Bilmem, biliyor musunuz, benim psikiyatri tedavisi gören 2 kardeşim vardı. Bunlardan birinin durumu ise çok ciddiydi ve bu nedenle en son çare olarak da işte bu yukarıdaki başlıkta belirttiğim "Klozapin" etken maddeli ilacı kullanmaya başlamıştı. Yaklaşık 2 senedir de bu ilacı kullanıyordu.

Ancak doktorları, "beyaz kan hücre değerlerindeki fazla düşüşten" dolayı,bu ilacı birden bire bıraktırarak, başka bir alternatif ilacın başlanmasına karar vermişlerdi. İlacın birden bire bırakılması, açıkçası bizi biraz endişelendirdi. Ziraa ilacın birden bire bırakılması, hastada kötü sonuçların ortaya çıkmasına neden olabiliyormuş..

Başka alternatif ilacı, yaklaşık 1 haftadır kullanıyor. İlk başlarda şok geçirmişe dönmüştü, sürekli bir dalgınlık vardı. Şimdi ise durumu biraz iyi. Ancak daha sonra ne olur bilemiyorum..

Günde 10 ile 15 ilaç alması..

SORU : Her gün 10 - 15 tane psikiyatrik ilacın alınması, hastanın midesini ve kalbini olumsuz etkilemez mi? Hem de yıllarca..

Ancak şunu da söyleyeyim, bu maddeyi kullananların "şişmanladığı,kilo aldığı" söylemlerinin /bilimsel araştırmalarının tam tersine, kardeşim klozapin etken maddeli ilacı kullandığından beri çok ama çok zayıfladı. Sürekli kusuyor ve yemek yiyemiyordu. Kardeşime bakan hekim sayısı (zamanla) birden fazla olduğu için (evet ama ülkemiz için trajikomik bir hadise bu maalsef), doktorlarına tüm bunları anlatmamıza rağmen, sanki "ilaçlardan kaynaklanmıyormuş" gibi, hiç oralı bile olmamışlardı.

Kalp ve mide doktoruna bir ara gitmiştik,"bir sorun var mı?" diye,ama hekimler ciddi bir sorun bulamamışlardı ve bu nedenden dolayı "psikiyatri ilaçlarından kaynaklanabileceği"ni (direkt olarak söylemiyorlardı ama) o yönde (bilemicez ama olabilir) dercesine sessiz kalıyorlardı.. 🤔😡

Yani şu hekimlerin birbirlerini korumaları ve hemen meslektaşlarını "koruma refleksine geçmeleri" yok mu? İşte, bu anlayış zihniyetinden dolayı, kimbilir kaç hastanın hayatına mal olmuştur? Acaba, burası hiç düşünülüyor mu?

Eminim diğer hekimler de bu yönde düşünce içerisindeydiler ama söyle(ye)miyorlardı sanki o başka..Ziraa kardeşim günde sabah-öğle-akşam 10 ile 15 adet hap alıyordu. Bu da doğal olarak hastamızı ciddi derece de etkilemiş olmalıydı. Öyle değil mi?

Şahsen ben de bu durumu, bu ilaçların fazlalığına bağlıyorum ama doktorlarına bunu anlatmak, deveye hendek atlatmaktan daha zor.. "Suçlanacaklarından mı korkuyolar" artık nedir pek bilemedim..Dolayısıyla bu da bizi çok endişelendiriyor.. Yok, eğer başka bir sorun varsa neden ilgilenmiyorlar o zaman?

Bu hekimleri anlamak zor..

"Seri üretim mezunu hekimlere denk gelirseniz, çekeceğiniz var", demektir..

Yeterince deneyime sahip olmayan hekimlere denk gelirseniz, işte bu şekilde çekeceğiniz var demektir.. Biliyorsunuz bu konuda ben çok ciddi bir yazı da yazmıştım.. Ben bu tür hekimlere, "seri üretim mezunu hekimler" diyorum..

Çünkü, seri üretim mezunu hekimlerin bilgileri, yeterince tıp bilgi ve deneyime sahip olamayan kalite bakımından yetersiz olan tıp fakülteleri tarafından verilen bilgilerle sınırlı.. Bu fakültelerden her yıl yüzlerce,binlerce mezunun olduğunu düşünürsek, hiç de yanılmayız düşüncemizde.. Seri üretim mezunu hekimler, maalesef seri üretim tavuklarına dönmüş durumda, maalsef..

Şimdi,bana "Biz burada diz çürütelim, sen burada bize laf at! kolaysa gel sen yap! Gel eğitim gör,bakalım ne kadar basitmiş?!" diye mırıldandığınızı duyar gibiyim.. En azından seri üretim mezunu hekimler bunu söyleyebilir..Yani, eğer onlar bunu söylüyorsa, inanın gerçekten de tıp fakültelerinde çok ciddi bir sorun var demektir..

Mesele,"sizin diz çürütmeniz yada eğitimin zor olması" değil..Halen anlayamadınız öyle değil mi? Mesele, "sizin bu kadar beceriksiz olmanız ve bu beceriksizliğinize sebep olan eğitim sistemindeki bozuklukta.." Önceki yazılarımı ve sonraki yazılarımı da okuyun,belki anlarsınız canlarım..

Neyse,şimdi sinirlenmeyeyim..Ben kaldığım yerden devam edeyim..Hekimlerle ve başımızdan geçenlerle ilgili anlatacak çok şeyimiz var ama şimdilik bunlar burada dursun.. Önümüzdeki 1 ay içerisinde Allah izin verirse eğer zaten "sağlıktaki bu vurdumduymazlığın bir sonucu gelişen ciddi bir sağlık meselesini" daha ele alıcam.. Belki de yer yerinden oynar herhalde..🤔😊

Neyse,biz şimdi bu kolozapin etken maddesinin ne olduğuna bir bakalım.. 

Ziraa, kardeşimin doktorları, "eğer ilaç değişimi sonrası kardeşimin mevcut şizofreni hastalığında (ağır şizofrenik geçirimler, saldırganlik vs gibi) bir geri dönüş /artış olursa, bu klozapin etken maddesine yeniden başlayabileceklerini", ifade etmişlerdi..

Tabii, bu da çok tartışılır bir durum aslında.. Kardeşimin hali ortadayken, halen bu ilaca devam etmelerini düşünmeleri, çok endişe verici gerçekten.. Bu etken maddesinin "şizofreni yönünde etkisi olmuş olabilir" ama bedensel durumunda inanılmaz bir şekilde kötü gidişat var.. Açıkçası bu hiç hoşumuza giden bir durum değil.. Doktorlarının bu gerçeği görmemesi /görmek istememesi de ayrıca vahim bir vaka..

İşte bu nedenle, bu ilaç etken maddesi üzerinde biraz daha durmamız gerektiğine vardım..

Bu ilaç etken maddesi (klozapin), öyle basit bir ilaç değil..

ABD'de bile çok nadir kullanılan bir ilaçtır. Çünkü, hastayı ölüme kadar götürebilen çok ciddi yan etkileri bulunuyor. Yapılan bazı klinik araştırmalar da zaten bunu gösteriyor.

Hatta mevcut etken maddesine ait ilaçların kullanım porspektiflerinde bile, "ilacın yan etkisinden dolayı, ölüme sebep olabilen kalp krizlerinden ve kalple ilgili bilmem ne ölümcül sorunlardan" dahi bahsediliyordu..  Aşağıda tüm bunlarla ilgili bilgileri ve diğer klinik araştırmaları verdim,bakabilirsiniz..

Doğal olarak biz de bu nedenden dolayı çok ama çok endişelendik. Yine doğal olarak biz de bu madde hakkında, ciddi anlamda internette bir araştırma yapmak zorunda kaldık.

Doğrusunu söylemek gerekirse, Türkiye'de bu etken maddesi hakkında detaylı bir şekilde yapılmış bir araştırma ve çalışma yok yada ben bulamadım açıkçası..

Klozapin (clozapine), "dirençli şizofreniler"de son çare olarak kullanılan çok etkili bir etken maddedir..

Klozapin (clozapine),genellikle psikiyatri de (ama yanlış bilmiyorsam eğer nörolojide de) kullanılan çok etkili bir ilaç etken maddesi. Bu etken maddesi, özellikle de şizofreni hastalarına uygulanan ilaç tedavilerinin etkisinin olmadığı durumlarda (ki buna "dirençli şizofreni" deniyor), en son çare olarak hastaların reçetelerine yazılıyor..

Bu madde çok etkili bir etken madde ancak etkili olduğu kadar da (dikkatli kullanılmazsa yada hastalar sık kontrol edilmezse eğer), hastayı ölüme kadar götüren çok kötü bir etkisi de var. Yapılan araştırmalar da zaten bunu gösteriyor. Konuyla ilgili önemli bilgileri birazdan açıklıcam..

Yukarıdaki başlıktaki "ölümlerle" ilgili bu haber ise henüz Türkiye'de duyulmuş değil sanki..Ya da artık ne bileyim biliniyor ama ciddiye alınmamış da olabilir..Yani en azından hekimlerin bunu bildiğini ama toplumun bilmediğini varsayabiliriz..

Durum böyleyse eğer, bu bilgi toplumdan özellikle de bu etken maddesini kullanan hasta ve hasta yakınlarından neden saklanmaktadır? İşte, can sıkıntısı yaratan sebep bu olabilir..

Neyse, aslında bu hafta, 2 hafta önceki "iyileşen hastaların hekimler,hastaneler ve ilaç firmaları için zarar(mı) demektir" yazımızın devamı olacak şekilde, sağlık alanındaki ciddi bir meseleyi(sorunu) dile getirmeye çalışacaktım..

Bu o kadar çok önemliydi ki,yani konu/sorun hakkında "oturup bir düşünmemizi" sağlayacak cinsten bir sağlık problemiydi. Hep dile getirmişizdir, sağlık alanındaki giden yanlış,eksik uygulamaları. Bu nedenden dolayı hasta ve hasta yakınlarının ne kadar acı çektiklerini,yaşanılan sıkıntıları vs vs ifade etmiştik..

Tabii sadece acı çekmeler,yaşanan sıkıntılar vs değil.. Olayın bir de görül(e)meyen kısmı var ki, o da gerçekten çok dehşet verici aslında..İşte biz o görül(e)meyen ve bilin(e)meyen korkunç kısmını irdeleyecektir.. Kendimizi ve sevenlerimizi, kimlerin ellerine teslim ettiklerimizi defalarca düşündürecek bir sağlık problemiydi..

İşte bu hafta bunu ele alacaktık ancak biraz aksilikler çıktı ve bu nasip olmadı.En azından şimdilik diyelim.Bu araştırmayı 1-2 hafta içinde, olmadı 1 ay içinde yayınlamayı düşünüyorum..

Öyle bir haber ve bilgilere rastladım ki..

Şimdi ise konuyla alakalı başka bir konuyu ele almayı düşünmüştüm. Ancak o da olmadı. Çünkü, internette gezerken özellikle de yabancı kaynaklarda öyle bir haber ve bilgilere rastladım ki, bu bilgilerin ülkemiz de yer almamasına açıkçası çok şaşırdım.. Nedenini bilmiyorum ama işte böyle bir bilgi yoktu,Türkçe kaynaklarda..

Neyse,şimdi bu klozapin etken maddesi ile ilgili küçük araştırmamızı bir verelim;

Klozapin (clozapine) etken maddesiyle bağlantılı olduğu ileri sürülen "ölümler"le ilgili bazı haber,bilgi ve klinik araştırmalar..

Ani ölüme yol açması..

Yukarıda başlıkta da belirttiğimiz gibi yabancı internet sitelerinde, genellikle Psikiyatri'de (ama yanlış bilmiyorsam eğer Nöroloji'de de) kullanılan "clozapine - klozapin" etken maddesinin, "ani ölüme" yol açtığı ile ilgili klinik bir araştırma bilgisine rastlamıştım.(1)

Yabancı kaynaklardaki bu haberin, klinik araştırma bilgisi şu şekilde verilmişti;
-------------
"Klozapin ve ani ölüm

Jens G Kilian ve meslektaşları1 adlı makalesinde, 23 şizofreni hastasında klozapin kullanımı ile miyokardit veya kardiyomiyopati arasındaki ilişkiyi bildirmektedir.

Klozapinle ilişkili başka potansiyel ölümcül bir komplikasyona dikkat çekmek istiyoruz. 33 yaşında, paranoid şizofreni hastası bir kadın hastaya 39 ° C ateş, dispne, göğüs ağrısı, taşipne ve taşikardi (100 bpm) ile başvurdu. 12 gün boyunca klozapin aldı (12.5 mg test dozu, günlük 250 mg doza yükseltildi).

Sigara içmeyen biriydi ve herhangi bir oral kontraseptif almadı. Kan gazı analizinde hipoksemi ve hipokapni (p02 71 mm Hg, pCO2 28 · 5 mm Hg, pH7.5, baz fazla ·0 · 2 mmol / L) bulundu.

Kan analizi, normal lökosit sayıları ve normal protrombin / kısmi tromboplastin süreleriyle, C-reaktif protein (14 mg / dL) ve D-dimer (1 · 1 /g / mL) konsantrasyonunda artış gösterdi.

Daha sonra, bilgisayarlı tomografi taramasıyla segmental pulmoner arterin akut pulmoner embolisi bulundu. Doppler veya dupleks sonografi ile periferik tromboz bulunmadı. İleriki testler, herhangi bir otoimmün hastalık için kanıt vermedi. Faktör V Leiden mutasyonu dışında, hemostaz parametreleri normaldi.

Ne elektrokardiyogram ne de ekokardiyogram herhangi bir kalp patolojisi belirtisi göstermedi. Klozapin tedavisi durduruldu ve hastaya heparin ve ampirik antibiyotiklerle (amoksisilin artı klavulanik asit) antikoagülatif tedavi verildi; yukarıda belirtilen semptomlar 5 gün içinde tamamen düştü.

Faktör V Leiden'in çoğu taşıyıcısı yaşam boyunca herhangi bir tromboemboli yaşamamış olsa da, sunulan durumda bu komplikasyonun tek olası nedeni 2 klozapin gibi görünmektedir.

Gözlemlerimize göre, klozapin tedavisinin bir komplikasyonu olarak pulmoner emboli hakkında en az üç rapor yayınlanmıştır.3, 4, 5 Bu makalelerin ikisi Kilian ve arkadaşları tarafından alıntılanmıştır.3, 4 Şüpheli miyokardit / kardiyomiyopati histolojik olarak 23 vakanın sadece 7'sinde doğruladı.

Hastaların geri kalanında tanı esas olarak elektro kardiyogram ve ekokardiyogram bulgularına dayanıyordu. Hastaların çoğunda (örn. Göğüs ağrısı, artmış juguler venöz basınç ve ateş) görülen semptomlar, tekrarlayan pulmoner emboli sonucu ortaya çıkmış olabilir." (1)
-----------------

Tabii sadece bu değil,bununla ilgili pek çok haber ve bilgi var yabancı kaynaklarda..Tabii tıp okumadığımız için, yukarda yazılanların "tıp dilini" pek bilmiyoruz ama aşağı yukarı, bahsedilen "ani ölüm" vakasının, daha çok "kalp"le ilgili olduğu çok açık..

İlaç mı kalp'de bir sorun çıkartıyor yoksa kalbinde sorun olanlarla ilgili mi bir sorun var? Orası pek belirtilmemiş gibi..İçgüdülerimiz, "kalple ilgili problemin,ilaçla ilgili bir sorundan kaynaklandığı" yönünde olabileceğini söylüyor..Tabii, işin uzmanı falan değiliz,yanılabiliriz de..

Çünkü,sanmıyorsam bu tip ölüm vakaları olmasına rağmen, klozapin etken maddesi halen dünyanın pek çok ülkesinde kullanılıyor ve halen de bu maddenin olası olumsuz etkileri /yan etkileri üzerinde klinik araştırmalar da yapıldığını /yapılmakta olduğunu tahmin ediyoruz..

Miyokardit riskinin olması..

Bir de etken maddesine ait ilaç prospektü'ünde "Miyokardit: Klozapin, bazı seyrek olgularda ölümle sonuçlanan miyokardit riskinin artmasıyla ilişkilendirilmektedir. Miyokardit risk artışı tedavinin ilk 2 ayında en yüksek düzeydedir. Seyrek olarak da ölümcül kardiyomiyopati olguları da bildirilmiştir."(4) diye bir bilgi de vardı.. Yani sanmıyorsam bu durum biliniyor gibiydi..

Ölümlere neden olabilen kalp krizlerine yol açması..

Biraz daha araştırınca, bu etken maddesini içeren bir ilaca ait kullanım prospektüs'ünde "LEPONEX ile ölüme neden olabilen kalp krizleri bildirilmiştir.(2) bilgisine rastlamıştım. Tabii, aslında bu da bilinmeyen birşey değildi. Çünkü,malum ilaç kullanım klavuzunda, "etken maddesine bağlı olası yan etkiler" bildirilmiş olduğundan dolayı, bu yan etkilerden biri de bu "kalp krizi" olasılığıydı..

Beyaz kan hücrelerinin düşmesine yol açması..

Tabii, işin bir de bu "klozapin maddesinin, insandaki "enfeksiyonla mücadele eden beyaz kan hücrelerini düşürmesi" ile ilgili bir problemi de vardı..(5)

"Beyaz kan hücrelerinin düşürmesi" demek,"beyaz kan hücrelerinin sayısının azalması (yani aslında hücrelerin yok olması/ölmesi)" demektir.

Bu, şu demektir; "Beyaz kan hücre sayısı az ise, vücudun enfeksiyonlarla mücadele etmesi güçleşir. Yani, "kandaki beyaz hücre sayısının azalması, enfeksiyona karşı olan hassasiyetin artmasına neden olabilir."(2)

Bu durum da, hastanın çeşitli ciddi sağlık problemlerinden ölüme kadar götürebilen bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkabilir.. Bu nedenden dolayı da hekimler, bu etken maddesini kullananlara karşı sık sık "kan testler"i yaptırarak, hemoglabin değerlerindeki,"kan hücresi sayımını"(2) kontrol ederler..

Beyaz kan hücre sayımı azalmışsa, doktor ya ilacın dozunu azaltır ya ilacın etkisini azaltacak başka bir ilaç daha önerebilir yada ilacın tamamen bırakılmasını sağlayabilir..İlaç bırakma işlemi, sorunun ciddiyetine göre ya ilacın dozu zamanla azar azar azaltılarak yapılır yada birden kesilerek yapılır. Birden bire kesilmesi gerektiğinde hekim, başka alternatif bir ilacı reçete edebilir yada başka bir tedavi yöntemi deneyebilir.. (Tüm bunlar hekim gözetiminde olması gereken eylemlerdir..)

Ve şimdi gelelim, şu 950 ölüm vakasına.. 

Şizofreni ilacı klozapin ile bağlantılı yüzlerce ölümün olması..

The Time'sin haberine göre "1990'dan bu yana, klozapin etken maddesi ile bağlantılı 950 ölüm vakasının olduğu" bildiriliyor..(3)

Klozapin(clozapine), etken maddesinin "ani ölüm"e ve "kalp krizleri"ne gibi sebeplere yol açabildiğini belirtmiştik..  Şimdi ise,bu etken maddesi ile bağlantılı olduğu düşünülen, 950 şizofreni hastasının ölümlerinin haber/bilgisini verelim..

Haber şu şekilde geçiyor;

--------------
"Şizofreni ilacı klozapin ile bağlantılı yüzlerce ölüm.

Her yıl elli kişi ölüyor ve NHS tarafından öngörülen sakinleştiricilerin alınması sonucu yüzlerce kişi ciddi yan etkilere maruz kalıyor, The Times'ın öğrendiği bir şey.

Tıp gözlemcisinin kendi raporlama şemalarından elde edilen veriler, şizofreni hastaları tarafından alınan bir ilaç olan klozapinin 1990'da ruhsatlandırıldığından bu yana 950 ölümle bağlantılı olduğunu, yani haftada bir ölümle eşdeğer olduğunu göstermektedir.

Son rakamlar ilacın nispeten az insana verilmesine rağmen Ekim ayından Ocak ayına kadar dört ay içinde ilacı alan 55 kişinin ölümünü kaydetmektedir.

Kampanyacılar, anti-psikotik ilacın şizofreni hastaları için son çare olarak kullanıldığı, ancak kalp krizi veya felç geçirme veya mevcut kontroller tarafından yeterince izlenmeyen diğer uzun vadeli sağlık sorunlarına maruz kalma olasılığını artırdığını gösteriyor. .

Lisanslı ilaçlar için potansiyel olarak zararlı yan etkileri işaret etmek üzere tasarlanan Sarı Kart raporlama şemasına göre, 19 yılda, klozapine bağlı 11.600'den fazla advers reaksiyon bildirilmiştir.

Mind, rakamları analiz eden zihinsel sağlık yardım kuruluşu, ilaca bağlı ölümlerin sayısının “ürpertici” olduğunu söyledi. MHRA, hayır kurumunun kaygılarına bakmaya söz verdi.

Ulusal Sağlık ve Klinik Mükemmellik Enstitüsü'nün (NICE) uyarıyor, yarın İngiltere'deki her 100 kişiden birini etkileyen şizofreni tedavisi ile ilgili kılavuzlar yayınlamasından kaynaklanıyor.

Gözcü, yeni tanı almış şizofreni hastalarına oral anti-psikotik ilaçların verilmesini önerecektir, ancak hastalar sadece en az iki ilaç denedikten sonra klozapin almalıdır.

Clozaril, Denzapine ve Zaponex markaları tarafından da bilinen ilaç, sanrılar ve halüsinasyonların kontrol altına alınmasına yardımcı olmak için geçen yıl 7.000 kez reçetelendi.

Klozapin alan kişilere, agranülositoz olarak bilinen potansiyel ölümcül bir kan bozukluğu riski için düzenli kan takibi yapılmalıdır, ancak şu anda sağlıklarını başka yollarla izlemek için zorunlu bir gereklilik yoktur.

NICE, yarın pratisyen hekimlerin ve diğer birinci basamak sağlık uzmanlarının, şizofreni hastalarının fiziksel sağlığını yılda en az bir kez, kalp hastalığı risklerine odaklanarak izlemesini önerecektir.

Mind’in kıdemli politika sorumlusu Alison Cobb, ilacın bazı hastalar için etkili olabileceğini söyledi ve şizofreni hastalarının genel popülasyondan daha yüksek ölüm riski olduğunu kabul etti.

“Tüm anti-psikotik ilaçlarla ilişkili sağlık riskleri ve yan etkiler var, ancak klozapinle ilişkili bu sayıdaki ölümleri görmek ve soğukkan ayındaki artışları görmek ürpertici” dedi.

“Rakamlar kalp hastalığı, felç, kanser ve basitçe intiharlar veya genel ölüm riskinin artmasıyla açıklanamayan diğer uzun vadeli sağlık sorunlarına atıfta bulunuyor.

“Klozapin kullanımının uygun şekilde gözden geçirildiğini ve insanlara zararlı etkilerin azaltılması için tüm sağlık kontrolleri ve alternatif tedavi seçeneklerinin sunulmasını önermek istiyoruz.”

Geçtiğimiz ay İngiliz Psikiyatri Dergisi'nde yayınlanan bir araştırma, ciddi akıl hastalığı olan hastalarda klozapin kullanımının, genel popülasyona kıyasla önemli ölçüde artan ölüm riski ile ilişkili olduğu sonucuna vardı.

Bununla birlikte, çalışmanın yazarı, Güney Londra'daki Maudsley Hastanesinde eczacı olan David Taylor, “dünyadaki binlerce insanın hayatını değiştirdiğini” söylediği ilacın kullanımını savundu.

“Bildirilen ölümlerin çoğunun klozapin tedavisinin bir sonucu olduğu söylenemez; hiçbiri kullanımıyla kesin olarak bağlantılı olamaz ”dedi.

“Bu ülkede yaygın olarak kabul edilen Clozapine, bu ülkede az kullanılıyor ve pratikte kullanımı, NICE tarafından önerilenden çok daha uzun süre erteleniyor.

“Klozapinin güvenliği, 1990'daki lansmanından bu yana sürekli izlendi” dedi. “Aslında, başka hiçbir ilaç bu kadar yakından izlenmedi.

Tedaviden bağımsız olarak ciddi zihinsel hastalığı olan tüm insanlar için yakın ve yoğun fiziksel izleme zorunlu olmalıdır. ”

MHRA bir bildiride şunları ekledi: “Klozapinle ilgili olarak Mind'in özel kaygılarının farkındayız ve onlara daha önce dile getirdikleri kaygılara daha fazla bakacağımızı belirttik ve Sarı Kart ile raporlamadaki eğilimlerin olup olmadığını dikkate aldık.

şema, ürün bilgisinde güncellemeyi hak eden ya da gerçekten güvenli kullanımı optimize etmek için hastaların yakından izlenmesi gerektiği konusunda reçete yazanlara hatırlatmalar gerektiren herhangi bir yeni konuyu gündeme getirmektedir. ”

Simon Hough'a 14 yıl önce şizofreni teşhisi kondu ve hala ilaç tedavisini sürdürüyor. Diğer hastalar onu klozapin konusunda uyardılar; bunu aldıktan sonra etkileri “kokain ya da eroin ortaya çıkması gibi” ile karşılaştırdılar.

“Gerçekten düşük ve uyuşuk hissettiğini açıkladılar ve kilo alımı ve ağız kuruluğu gibi yan etkiler diğer ilaçlardan çok daha kötüydü” dedi.

“Tanıdığım bir adam ortalama ağırlık, yaklaşık 10 veya 11 taştı ve ilacı almaya başladığında sadece 18 veya 19 taşa kadar havaya uçurdu. Uzun vadeli sağlığınız üzerinde bir etkisi olmalı. ”

Cheshire, Northwich'te bir zihinsel sağlık yardım kuruluşu olan Make Space için çalışan 42 yaşındaki Bay Hough, modern antipsikotik ilaçların etkilerini eski tedavilerin etkileriyle karşılaştıran geniş çaplı bir deneme olan CUtLASS çalışmasında yer aldı.

“Bana klozapin teklif edildi ama bundan sonra duyduğum kadarıyla ketiapin [alternatif bir ilaç] alan grupta olmayı tercih ettim.” (3)
--------------------------

Buraya kadar, elimden geldiğince bu etken maddesinin ne gibi olumsuz sonuçlara neden olabileceğini, açıkça belirtmeye ve izah etmeye çalıştım.. Gerçi konuyla ilgili daha çok araştırma var ama bunlar bile bizim için yeterlidir,diyebiliriz..

Şimdi ise bu etken maddesinin, başta ABD olmak üzere, Asya ülkelerindeki kullanımı ile ilgili bir araştırmayı vermek istiyorum.. Ziraa bu etken madde,  özellikle de ABD'de bu ciddi yan etkilerinden dolayı çok nadir kullanılıyor..

Açıkçası, Amerikalıların bu etken maddesini kullanmakta neden bu kadar direndiklerini şimdi çok iyi anlıyorum.. Eminim siz de anlamış olmalısınız..

Klozapin'in ABD ve Asya ülkelerindeki kullanımı..

Klozapin'in ABD'de kullanımı çok nadirdir..

ABD'de bu etken maddesi, "Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından tedaviye dirençli şizofreni için onaylanan tek antipsikotiktir"(6) ancak satışı çok nadirdir. Klozapin, "1999'da tüm reçetelerin %11'ini bulurken, bu oran 2008 yılında %3'e kadar düşmüştür." (6)

Yani, ABD'de bu etken maddesinin kullanımı, (bilinen kötü yan etkilerinin olmasından dolayı) çok nadirdir ve genellikle "klozapin kullanımı, birinci basamak tedavileri başarısız olmuş olan şizofreni hastaları ile sınırlıdır. Bu kısıtlamanın nedeni, ciddi yan etki riskidir." (6)

"Tedaviye dirençli şizofrenide klozapinin diğer antipsikotiklere kıyasla üstün etkinliği ve etkinliğine dair güçlü kanıtlarına rağmen, klozapin, ABD'de nadiren, tedaviye dirençli şizofreninin tahmin edilen prevalansından daha düşük oranda reçete edilir.

Her ne kadar klozapin jenerik formülasyonlarda mevcut olsa da ve diğer ülkelerde yaygın olarak kullanılsa da (örneğin, Avustralya'da %36-38; Çin'de %26 ve Tayvan'da %20-30), Amerika Birleşik Devletleri'nde klozapin kullanımı nadirdir.

Aslında, Amerika Birleşik Devletleri'nde, klozapinin pazar payı giderek azalmaktadır; 1999'da antipsikotiklere yönelik tüm reçetelerin %11'ini, 2000'de %9'unu, 2006'da yaklaşık %4'ünü ve 2008'de %3'ünü oluşturmaktadır." (6)

"Bugüne kadar, Amerika Birleşik Devletleri'nde klozapinin nadiren kullanılmasının nedenleri hakkında çok sayıda deneysel araştırma yapılmamasına rağmen, muhtemel açıklamalar katı hematolojik izleme gereklilikleri ve agranülositoz, miyokardit, diğer enflamatuar reaksiyonlar, nöbetler gibi ciddi yan etki potansiyelini içermektedir. sedasyon, kilo alımı, diabetes mellitus ve diğer metabolik anormallikler.

Diğer olası açıklamalar arasında klozapinin yararları hakkında bilgi eksikliği veya doktorlar, hastalar ve aileler arasında ilaca yönelik olumsuz tutumlar yer almaktadır." (6)

"Ciddi yan etkiler kuşkusuz klozapin kullanımını sınırlarken, ABD'de şizofreni hastalarının çoğunun bu ilaçtan yararlanabileceği gerçeği hala devam etmektedir." (6)

Klozapin'in Asya ülkelerinde kullanımı..

"Yeni Zelanda'da, 2000-2004 yılları arasında şizofreni hastalarında klozapin kullanımı %21'den %32.8'e yükselmiştir ve düzenli mesleki aktiviteye sahip olan ve hastanede yatış oranlarında ve zorunlu tedavi oranlarında azalma olan hastaların oranlarında artışlar ortaya çıkmıştır.

Kore, Singapur, Tayvan, Malezya ve Hindistan da dahil olmak üzere son on yılda klozapin kullanım oranları da diğer ülkelerde artmaktadır.

Klozapin kullanım oranlarının çok yüksek olduğu Çin'de (2001 ve 2004 yıllarında %40), son yıllarda kullanımında bir düşüş olmuştur (%27'ye); bu durum, ikinci jenerasyon ek antipsikotik ilaçları (daha önce sadece klozapin ve risperidonun kapsandığını) kapsayacak sağlık sigortasının genişlemesi ve birçok psikiyatri hastanesinde klozapin için öngörülen kuralların daha katı uygulanmasıyla ilgili olabilir. Ancak Çin'de klozapin kullanım oranları Batı ülkelerinden çok daha yüksek." (6)

Klozapin'in 2016'da en çok reçete edilen psikiyatrik ilaçlar listesinde bile olmaması..

Evet, sevgili arkadaşlarım.. Bu klozapin etken maddesi için yazmış olduğumuz bilgiler, şimdilik bu kadar.. Bazı haber ve bilgileri de kaynaklara ekledim, diğerlerine sizler de gidip bakabilirsiniz..

Şimdi dünya genelinde en çok satılan psikiyatrik ilaçlarının kısa bir listesini vericem. Dikkat ederseniz bu listede "klozapin" etken maddesi yer almamış. Çünkü,malum ciddi yan etkilerinin olması, açıkçası insanları biraz endişelendiriyor, sanmıyorsam..

İşte 2016'da en çok reçete edilen psikiyatrik ilaçların listesi..

"Zoloft (sertaline) – Depression
Xanax (alprazolam) – Anxiety
Lexapro (escitalopram) – Depression
Celexa (citalopram) – Depression
Wellbutrin (bupropion) – Depression
Desyrel (trazodone) – Anxiety, Depression
Prozac (fluoxetine) – Depression
Adderall (dextroamphetamine and amphetamine) – ADHD
Ativan (lorazepam) – Anxiety
Cymbalta (duloxetine) – Depression
Effexor (venlafaxine) – Depression
Seroquel (quetiapine) – Bipolar disorder, Depression
Concerta (methylphenidate) – ADHD
Kapvay (clonidine) – ADHD
Lamictal (lamotrigine) – Bipolar disorder
Paxil (paroxetine) – Depression
Elavil (amitriptyline) – Depression
Remeron (mirtazapine) – Depression
Vyvanse (lisdexamfetamine) – ADHD
Depakote (divalproex) – Bipolar disorder
Risperdal (risperidone) – Bipolar disorder, Schizophrenia
Abilify (aripiprazole) – Bipolar disorder, Depression, Schizophrenia
Zyprexa (olanzapine) – Bipolar disorder, Schizophrenia
Intuiv (guanfacine) – ADHD
Lithium (lithium carbonate) – Bipolar disorder" (7)

İlk sırada "sertaline" etken maddesinin yer alması da çok şaşırtıcı aslında.. Çünkü, bu etken maddesi hakkında da (özellikle de bir önceki yazımızda adı geçiyor, zoloft diye) hiç iyi bilgiler  duymamıştık..

Klozapin'in listede yer almaması ise bu ilaç etken maddesinin ne kadar tehlikeli olabileceği yönünde bizlere önemli oranda bir bilgi /fikir verebilmektedir, maalesef.. Evet, yararları da vardır ancak ölümle sonuçlanan bu zararlarını da görmemezlik yapamayız..

"Klozapin" binlerce şizofreni kurtarabilirdi(8)

Yukarıdaki tüm olup-bitenlere karşın, 2009 yılında ülkemizde de çıkan bir haber, klozapin'in adeta masum olduğu yönünde bir işaret veriyor gibiydi..

Haber de, "Finlandiya'da yapılan bir araştırma, antipsikotik ilaçlardan Klozapin'in, reçete edilmiş olsaydı dünyada binlerce şizofrenin hayatını kurtarmış olabileceğini gösterdi." (8) diye bir bilgi geçiyordu..Ancak sanmıyorsam 2009'da verilmiş bu haber.. Peki ya, yukarıdaki gelişmeler?

Her neyse, sevgili dostlarım.. Gördüğünüz gibi artık başka ne diyeceğimi bilemiyorum.. Bu etken maddesinin faydası olduğu kadar, ölümcül olabilen zararları da mevcut.. Yani, bunun bir çaresine bakılması lazım aslında..

Kardeşim için araştırdığım bu yazı, eminim sizler için de çok önemli olabilir.. Neyse,artık başka birşey aklıma gelmiyor artık..Allah hayırlısını versin diyelim..Umarım, sizlere faydalı bilgiler verebilmişimdir..

NOT: Çok yoruldum.. Yorumlarınıza cuma günü bakabilcem artık..Umarım anlayışlı olursunuz..Sağlıcakla kalın dostlarım..E.Y.

KAYNAKLAR;-------------
(1) Clozapine and sudden death (Klozapin ve ani ölüm)
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(05)72453-3/fulltext
ET:14.01.2019
Clozapine and incidence of myocarditis and sudden death – Long term Australian experience (Klozapin ve miyokardit insidansı ve ani ölüm - Uzun dönem Avustralya deneyimi)
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167527317314237
ET:14.01.2019
(2) KULLANMA TALİMATI, LEPONEX® 100 mg tablet
"LEPONEX ile ölüme neden olabilen kalp krizleri bildirilmiştir."
https://www.novartis.com.tr/sites/www.novartis.com.tr/files/Leponex100mgKT_24.04.2017_Ay.pdf
ET:14.01.2019
(3) Hundreds of deaths linked to schizophrenia drug clozapine (Şizofreni ilacı klozapin ile bağlantılı yüzlerce ölüm)
https://www.thetimes.co.uk/article/hundreds-of-deaths-linked-to-schizophrenia-drug-clozapine-3pg8clvxj7n
http://www.whale.to/drugs/hundreds_of_deaths.html
http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/health/mental_health/article5968642.ece , David Rose
ET:14.01.2019
(4) Leponex 25 mg Tablet Kısa Ürün Bilgisi
https://kub.ilacprospektusu.com/ilac/1124-leponex-25-mg-tablet-kub
ET:15.01.2019
(5) Klozapin
http://tecrubelerimiz.com/q/klozapin/
(6) Current status of clozapine in the United States. (Amerika Birleşik Devletleri'nde klozapinin mevcut durumu.)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4198838/
ET:16.01.2019
(7) Most Prescribed Psychiatric Drugs for 2016
https://psychcentral.com/blog/top-25-psychiatric-medications-for-2016/
(8) "Klozapin" binlerce şizofreni kurtarabilirdi
https://www.cnnturk.com/2009/saglik/07/13/klozapin.binlerce.sizofreni.kurtarabilirdi/534781.0/index.html
ET:15-16.01.2019

RESİMLER;
--------
(1) 1200px-Clozapine.svg
https://en.wikipedia.org/wiki/Clozapine
tablet-tongue2
http://textureanalysisprofessionals.blogspot.com/2016/05/novel-oral-dosage-forms-fast.html

DİĞER KAYNAK HABER-BİLGİLER;
----------------------------
'Urgent action' needed over anti-psychotic drug clozapine following deaths (Ölümlerin ardından anti-psikotik ilaç klozapin için 'acil eylem' gerekiyor.)
https://www.stuff.co.nz/national/health/93870011/urgent-action-needed-over-antipsychotic-drug-clozapine-following-deaths
The Effect of Clozapine on Premature Mortality: An Assessment of Clinical Monitoring and Other Potential Confounders (Erken Mortaliteye Klozapin Etkisi: Klinik İzleme ve Diğer potansiyel zorlukları Üzerine Bir Değerlendirme)
https://www.google.com.tr/search?client=opera&q=Hundreds+of+deaths+linked+to+schizophrenia+drug+clozapine&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8
Warning: Severe neutropenia; orthostatic hypotension, bradycardia, and syncope; seizure; myocarditis and cardiomyopathy; increased mortality in elderly patients with dementia-related psychosis
https://www.drugs.com/pro/clozapine.html
Total Number of People Taking Psychiatric Drugs in the United States
https://www.cchrint.org/psychiatric-drugs/people-taking-psychiatric-drugs/
Maddesi klozapin olan İlaçların Listesi; CLONEX ve LEPONEX
https://www.ilacrehberi.com/s/klozapin/2/
http://www.ilacabak.com/etkengoster.php?Id=892
Klozapin ve Olanzapin ile İlişkili Atriyal Fibrilasyon:Olgu Sunumu
Klozapin ve Olanzapin ile İlişkili.PDF
http://www.turkpsikiyatri.com/PDF/C26S3/10.pdf
tardif diskinezi - ekşi sözlük
https://eksisozluk.com/tardif-diskinezi--2776611
norodol
https://www.uludagsozluk.com/k/norodol/2/
Psikoz ilacı rexapin
https://www.kizlarsoruyor.com/saglik/q925553-psikoz-ilaci-rexapin

NOT :  Yabancı kaynaklardaki yazıları umarım, düzgün Türkçeye çevirmişimdir..Ufak tefek çeviri yanlışlıklarını umarım hoş görürsünüz artık..

Bunlarda sağlıkla ilgili yazdığımız diğer yazılarımız..
----------------------------------------------------------------------

ÖNEMLİ UYARI : 
Buradaki bilgilere dayanarak psikiyatrik ilaçlarınızı birdenbire kesmeyiniz,bırakmayınız..Mutlaka doktorunuza danışınız.Yukarıdaki bilgiler sadece bilgi verme amaçlıdır, ilaçların birdenbire bırakılması hakkında değildir..İlaç bırakma girişimi doktor gözetiminde birlikte gerçekleştirilmelidir..Kendi başınıza bu işi yapmamalısınız..Kendinize yada başkalarına faydadan çok zarar verebilirsiniz.Buradaki GENEL UYARILAR kıısmınıda okuyunuz.. Sağlıklı ve mutlu olmanız temennisiyle..E.Y.

✔Researchs and Reviews Author by Ertuğrul Yıldırım 🙂💓

18 yorum:

  1. Çok ciddi bir şekilde kâr amaçlı insanların sağlığı ile oynayan şirketler var ve bunların ürettiği ilaçlar... İlaçların bende ki tanımı ağrıyan yerimi iyi edebilir ama iyi ederken nereyi zarara uğratıyor...Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
  2. Kardeşlerinize Hz. Allah'tan şifa dilerim.

    En ufak bir şey için doktora gitseniz en az beş ilaç yazıyorlar. Artık doktorların bazı hastalıkları ilaçsız tedavi edebilmeyi öğrenmeleri gerekir.

    YanıtlaSil
  3. Yazılarınızda hem analiz hem sentez bir arada...Bilimsel dayanağı olan her yazı değerlidir..Okuyoruz..Kalemine sağlık editör

    YanıtlaSil
  4. Ne kadar detaylı bilgiler vermişsiniz. Çok teşekkürler gerçekten de birçok bilgiye sahip oldum klozapin konusunda. Ben psikiyatrik ilaçların içilmesine taraftar değilim. Tabii ağır ve ileri boyutlardaki hastalıklardan bahsetmiyorum ama depresyon geçiren ilaç kullanıyor. Bence psikolojik sorunların çözümü insanın kendisindedir. Tabii şizofreniden fala söz etmiyorum. Bunlar çok ciddi hastalıklar... Seri üretim doktorlara gelince, söylediklerinizi sonuna kadar destekliyorum. Günümüzde neredeyse üniversite sınavında barajı geçen tıp fakültesine gider hale geldi. Paralı üniversiteler yüzünden... Bastır parayı al diplomayı. Öyleleri var ki bir ilaç adı söylüyorsun o ne diyor. Buna bile denk geldim. İşte o doktor bozuntularını bozmayı çok seviyorum ben. Özel zevkimdir. :)

    YanıtlaSil
  5. Çok ürkünç:( Kardeşinize acil şifalar diliyorum.

    YanıtlaSil
  6. Aslında sağlık okullarında ve tıp fakültelerinde bol staj vardır ve bolca vaka görürler.Sadece ders geçmek değildir son sınıflara doğru stajlar.Tabi stajları nasıl değerlendirdikleri ve neleri gördükleri tartışılır.Ben Ankara'da okurken açık kalp ameliyatı bile görmüştüm.Mezun olup taşraya gittiğimde benden 1 yıl kıdemli taşradaki bir mezundan daha iyi bilgiye sahiptim.Her yere de sağlık okulları açılmamalı sanki.Hastane yok ama sağlık meslek liseleri vardı ilçelerde :(

    YanıtlaSil
  7. Elinize sağlık Ertuğrul Bey, öncelikle kardeşinize acil şifalar dilerim, insanın yardıma ihtiyaç duyarken doktorlara güvenememesi çok ciddi bir sorun ama maalesef bu şüpheli yaklaşımlarla insana güven vermiyor çoğu...

    YanıtlaSil
  8. Kardeşlerinize şifalar dilerim.
    İlaç olayı çok karışık bir konu. Artık basit hastalıklarda bile abuk subuk ilaçlar veriyorlar. Kişi daha bir hastalanıyor. İş ticari oldu mu soru işaretleri de başlıyor. Hekimlerin eğitimsizliği ise malesef bol bol üniversite açma hevesi. Okuyorlar ama pratik yapacak hastane yok. Tabela üniversitelerimiz çoğaldı malesef

    YanıtlaSil
  9. Çok geçmiş olsun üzüldüm ya ,gerçekten zor yan etkisi korkutucu klozapin'in.İlacın bıraktırmasına sevindim ama günde 10 ilaç ne demek ya.Bünye nasıl kaldırır bunu.Umarım tez çaresi bulunur.Allah yardımcınız olsun.Çok çok acil şifalar dilerim.

    YanıtlaSil
  10. Kardeslerinize gecmis olsun. Oldukca kapsamli ele almissiniz bu konuyu 😊

    YanıtlaSil
  11. ay amanin yaa geçmiş olsuuun.

    YanıtlaSil
  12. Kardeşinize acil şifalar dilerim. İlaçsız olsun ayrıca o şifa. Hepimiz için de geçerli bu dua tüm hastalıklar için. Bu psikiyatr ilaçlarına hiç itibarım kalmadı artık uzak etsin Mevla...

    YanıtlaSil
  13. Bu yazıyı okuyunca rahmetli görümcem aklıma geldi devamlı olarak psikolojim bozuk diyerek bir sürü antidepresan alırdı demek biraz rahatlayordu onu bir gece 55 yaşındayken gece uyumuş sabaha uyanamadı fazla gereksiz hap almak iyi değil hiç bir hapı kullanmamak gerekiyor ihtiyaç dahilinde olmadan gez toz bir hobin olsun ama haplara umut bağlama.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim böyle güzel ve detaylı yazılarınız için.

      Sil
  14. Kardesim colenxs kullaniyor her ay kantahlili oluyor sikintili bir durum olur diye endiseleniyorum

    YanıtlaSil
  15. çok senedir kullanıyorum bu leponex ilacını fakat pek araştırma yapmazdım araştırma yapınca üzerimdeki halsizliğin, sersemliğin uyku halinin neden olduğunu artık daha iyi anlıyorum. şuan çöpe atıyorum ilaçları bir daha kullanmamak üzere. ömrümü daha fazla zombi gibi geçirmek istemiyorum çünkü.

    YanıtlaSil
  16. İlaç endüstrisi tamamen ticarete endekslenmiş durumda maalesef. Umarım kardeşiniz daha da iyidir bu aralar...

    YanıtlaSil

YORUM UYARISI : Yorumlara link ve telefon numarası bırakmak,küfür,hakaret vb gibi suç unsuru olabilecek ve herhangi bir sorunda yasal soruşturma sözkonusu olabilecek bir isim vermek vb gibi yazılar yazmak yasaktır.Özellikle de bunları Unknow olarak yayınlayan yorumlar dikkate alınmayacaktır.Tespit edilirse yayınlanmaz yada silinir..