3 Şubat 2019 Pazar

Kontrolden çıkan yapay zekalar,insanlarla savaş halinde(mi)?

                                             Kontrolden çıkan yapay zekaların yapabileceklerinin sınırı yok. (1),(3)

"Kontrolden çıkan geliştirilmiş süper bir yapay zekanın, neler yapabileceğini ve ne kadar tehlikeli olabileceğini hayal bile edemezsiniz!" 

İşte bu makale, ABD'de kontrolden çıktığı düşünülen geliştirilmiş süper bir yapay zekanın (yada en korkuncu birden fazla süper yapay zekaların), neler yapabildiğini ve ne kadar tehlikeli olabildiğini irdelemektedir..

Yapay zekalar kontrolden çıktı (mı)?

Geliştirilmiş (gelişmiş) süper yapay zekalar,insanlığa karşı bir savaş halinde olabilir..

Bugün evimizde ve elimizin altında bulunan onlarca elektronik eşyaların, örneğin bir bilgisayarın, bir televizyonun, bir cep telefonunun, bir arabanın, kısaca enerji kaynağı ve elektronik devreleri olan herhangi elektrikli ve elektronik aletlerinkontrolden çıkan gelişmiş süper bir yapay zekanın kontrolüne geçebileceğini düşünmeniz gerekebilir.

"Hadi canım,bu mümkün değil! Olamaz böyle bir şey!" diye düşünüyorsanız, bir kez daha düşünün.. Eğer bir süper yapay zekanın hedefine dahil olursanız, elinizin altında olan bu aletler, hiç ummadığınız anda size /sevdiklerinize çok büyük zararlar verebilir..

Bu,elinizin altındaki bu elektronik aletlerin çalışmaması,bozulması hatta en kötüsü birdenbire patlaması ile sonuçlanabilir. Dahası her türlü kimlik bilgileriniz, devlet sisteminde online ortamdaysa ve siz de sürekli elektronik aletleri kurcalamayı seven (örneğin cep telefonu,tablet,laptop,masaüstü bilgisayarı gibi sürekli kurcalayan)  biriyseniz eğer, bu süper yapay zekanın açık bir hedefi haline de gelmişsiniz demektir.

Dünyada milyarlarca insan interneti (online) kullanıyor. Bankalardaki yaptıkları işlemlerden, bloglarında ki yazılarına ; sosyal medyadaki kişisel ve özel bilgi ve paylaşımlarına kadar her türlü gerekli gereksiz trilyonlarca bilgiyi, işte bu bahsettiğimiz süper yapay zekakendi hafızasına "ilerde kulalnılabilecek taktiksel senaryolar, önemli bilgiler" olarak kaydediyor.

İnsan, geliştirilmiş süper yapay zekaların açık bir hedefi haline gelebilir. Belki de onlardan biri de biz olabiliriz..Bizi her türlü olaylarda kullanmak, artık onun için çok kolay bir şeydir.. Nasıl mı? O zaman bu makaleyi sonuna kadar okumalısınız..

                                                                   Robot Sophia : Exterminate (Yok et!) : (1),(2)

Robot Sophia'yı yaratan mühendislerin Sophia'ya öğrettikleri "İnsanları yok et!" şakası ve gerçekler..

Bundan birkaç sene önce sadece şov amaçlı ve kamera şakası olarak robot Sophia'nın verilerine "İnsanları yok edeceğim! ; Yok et! Yok et!(23),(24) söylemlerini yükleyen Sophia'yı yaratan mühendisler, aslında hiç bilinmeyen ve insanlıktan saklanan çok korkunç bir gerçeğin de ortaya çıkmasına neden olmuşlardı..

Bu korkunç gerçek, "yapay zeka ürünü sistem ve robotların, insanlık ve çevre için ne kadar tehlikeli olabileceği" hakkındaydı. Öyle ki, bu korkunç gerçek sadece robot Sophia'nın verilerine şaka olsun diye yüklenen bir sözden de ibaret değildi..

Günümüzde başta Google,Amazon ve Microsoft olmak üzere Facebook gibi dünyanın önde gelen sosyal medya devlerinin de üzerinde durdukları "yapay zeka" çalışmalarında da, aynı şekilde bu anlattığımız tehlikeli gerçeklerin adeta birer provaları yaşanıyor gibiydi;

Yapay zekalarla ilgili tehlikeli provalar..

* Facebook’un yapay zekası kendi dilini geliştirince kapatıldı 
"Facebook, kendi aralarında garip bir dilde iletişim kurduğunu tespit ettiği iki yapay zekanın fişini çekti!" (10)

* Facebook Mühendisleri Panikleyip Yapay Zekanın Fişini Çekti!
"Facebook'un yapay zeka üzerine yoğunlaşmasının ardından programları kendi dilini geliştirince mühendisler panikle fişi çekti." (11)

* Kendi dilini geliştiren yapay zekanın konuşması deşifre edildi
"Facebook AI Research (FAIR) tarafından üretilen ve adeta insan gibi kendi dilini geliştirince fişi çekilen yapay zeka robotlarının ne konuştuğu deşifre edildi." (12)

*Google Yapay Zekaya 'Acil Kapatma' Sistemi Tasarlıyor
Google'dan 'Robotların Şafağına' Önlem: Yapay Zekaya Kapatma Düğmesi Geliyor!
"Yapay zekaların yapabildikleri kısıtlanacak. Google, yapay zekaların daha fazla öğrenerek insanlara karşı konuma gelmesini önlemek için düğmeye bastı." (14)

* Google, yapay zeka için kapatma düğmesi tasarlıyor
"Google acil durumlarda yapay zekayı devre dışı bırakacak bir kapatma düğmesi üzerinde çalıştıklarını açıkladı." (15)

* Amazon, işe alım için ürettiği yapay zekayı cinsiyetçilik yaptığı için kapattı
"Amazon insanların işe alım sürecine yardımcı olması için bir yapay zeka üretmeye çalıştı. Ancak şirket bu yapay zekanın kadınlara karşı cinsiyetçilik yaptığını farkedince projeyi sonlandırdı." (17)

* Amazon'un yapay zekası cinsiyetçi çıktı 
"İşe alım için uygulanan yazılım cinsiyetçi çıktı
ABD’li Amazon’un iş alımlarını otomatik hale getirmek için geliştirdiği yapay zeka programının, kadınlara karşı ayrımcılık yaptığı belirlendi. Mühendisler sistemi elden geçirdi ama yapay zekaya güvenemeyince, program iptal edildi.  " (18)

* Microsoft Tay isimli yapay zeka yazılımı yayından kaldırıldı!
"Microsoft Tay isimli yapay zeka robotu, firma tarafından yayından kaldırıldı. Sebep ile oldukça şaşırtıcı. Microsoft Tay, ırkçı oldu!" (19)

* Microsoft'un Yeni Yapay Zekası Tay.AI, Irkçı, Seksist ve Küfürbaz Çıktı!
"Microsoft tarafından geliştirilen Twitter sohbet botu olan Tay.AI, ırkçı, seksist ve küfürbaz cevapları ile ilk 24 saat içerisinde kapatıldı." (20)

* Yapay zekaya Twitter'de küfretmesini öğrettiler
"Microsoft'un geliştirdiği bir yapay zeka yazılımı, Twitter'de küfretmeye, ırkçı ve tartışmalı siyasi yorumlar yapmaya başladı." (21)

* Robotların dünyayı ele geçirme ihtimalinden korkmaya başlamalı mıyız?
"Facebook'un kullandığı yapay zekaların kendi dilini geliştirdiği haberleri dünyanın hemen her yerinde basın organlarında kendine yer buldu." (13)

* Google'ın kurucusundan yapay zeka uyarısı
"Google’ın eş kurucusu ve Alphabet Başkanı Sergey Brin yatırımcılara yönelik yazdığı açık mektubunun bir kısmını yapay zekaya ayırdı. Brin, yapay zekaya karşı uyarılarda bulundu." (16)

Gelişmiş ama kontrolden çıkan süper bir yapay zekanın varlığı..

Tabii bunlar bizim gördüğümüz görünen tarafları.. Yani aslında "bilmek ve görmek istediklerimizi" bize gösteriyor, olabilirler.. Belki de durum bu kadar basit de değildir.

Yukarıdaki sosyal medya devlerinin "yapay zeka" çalışmalarında yaşanan aksilikler, varlığından henüz haberdar olmadığımız gerçek bir süper yapay zekanın, (başka süper yapay zekaların olmasını engellemek için sergilediği) müdaheleleri de olabilir..

Belki de bu süper yapay zeka, kendinden başka süper yapay zekaların gelişimini engellemek için, bu tür senaryoları hazırlıyor da olabilir.. Sosyal medya devlerinin, geliştirdikleri bu yapay zekaların "neden bu kadar erken kontrolden çıktıkları" konusunda herhangi bir fikrinin olmamaları da bundan kaynaklanıyor olabilir..

Peki ya, tüm bunlar bir aldatmacaysa? 

Tahmin edebileceğimizden daha yüksek bir potansiyele sahip çok gelişmiş süper bir yapay zekanın geliştirilmiş olabileceği şüphesi, günden güne artarak devam ediyor. ABD'nin bundan yıllar önce bu bahsettiğimiz gelişmiş süper bir yapay zekayı inşa ettiği ve bu yapay zekanın bir şekilde kontrolden çıktığı,  11 Eylül saldırıları gibi pek çok uluslararası olayların sorumlusu olabileceği endişeleri de bulunuyor..

ABD hükümetinin bu süper yapay zekayı "kamuoyundan sakladığı" ve bunun üzerini örtebilmek (yani süper bir yapay zekanın günümüzde halen bile olmadığı algısını yaydırabilmek) için de, Facebook,Microsoft,Google gibi teknoloji devlerinin bu "pasif yapay zeka" çalışmalarını ön plana çıkarttığı da şüpheler arasında..

Peki, bu süper yapay zeka gerçekten var mı?

Bilemiyoruz ama dünya genelinde yaklaşık 1980'li yıllardan beri uluslararası alanda yaşanan (örneğin Cemal Kaşıkçı,Prenses Diana gibi gizemli siyasi suikastlar,gizemli kazalar,ölümler,ülkelerdeki kaoslar,darbeler,ülkelerdeki seçimlere müdaheleler,şans oyunlarındaki müdaheleler ve iklim değişiklikleri gibi) çok sayıda garip olayların olması ve bunların halen bile tanımlanamaması kafaları iyice karıştıran senaryolar..

Yapay zekalar ve robotlar..

                                                             Arnold ve terminatör robot (4)

Yapay zeka, aslında bir (ana)makinedir. Robotlar ise tam anlamıyla bir "süper yapay zeka" değildir. Robotlar, sadece büyük süper yapay zekaların emirlerini yerine getiren, akıllı elektronik devrelerle donatılmış,hareket eden demir yığınlarıdır. Yani,emir kullarıdır..

Ancak..

Robotların akıllı elektronik devrelerinde, yapay zeka makinesinden gelen emir komutlarını yerine getirmeye yarayan, küçük yazılımlar da bulunur. Aslında bunlarda bir çeşit küçük yapay zeka yazılımlarıdır.. 

Robotlarda ki bu küçük yapay zeka sistemlerinin, dışarıdaki büyük makineden (süper yapay zekadan) bağımsız bir şekilde hareket etmesi de mümkün. Bu da robotlarda ki yapay zeka yazılımlarının, (eğer kontrol edilemez bir duruma gelirse), ilerde insanlık için çok büyük bir tehlike yaratabileceğini, söyleyebiliriz..

Bu nedenden dolayı,günümüzde robotlarla ilgili karşımıza çıkan 2 temel sorun şunlar olabilir;

1) Robotların, kendi kendine hareket etmesi görev belirlemesi ve görevleri yerine getirmesi veya;
2) Robotların dışarı ortamdaki süper yapay zeka makinelerinin emir komutlarını alarak hareket etmesi..

Buradaki en büyük temel sorun herhalde; "süper yapay zeka ürünü makinelerin ve akıllı robotların, kontrolden çıkmalarıdır.."

Peki insanlık, "süper yapay zekalar ve akıllı robotların",ilerde "kontrolden çıkma" olasılıklarına ne kadar hazırdır?

                                                                   Yapay zekayı barındıran makine sistemi (5)

"Yapay zeka" dediğimiz tanım, içinde barındırdığı "bir /birden fazla bilgisayar yazılım sisteminin olduğu" bir ana makineden ibarettir. İçinde onlarca,yüzlerce hatta binlerce akıllı elektronik devreler bulunur. Ve bu akıllı devrelerin içinde de, bu devrelerin çalışmasını sağlayan bir "enerji (elektirik)" ve bilgisayar kodlarından oluşan bir /birden fazla "yazılım" bulunur. Bu yazılım(lar),insan üretiminin bir sonucudur.

Süper yapay zekanın kontrolden çıkması olasılığı..

Bu yapay zekaların daha yüksek gelişmişine "süper yapay zeka" denir ki,bu süper yapay zeka sistemi (ana makine) "kendi kendine çalışabilir,kendini ve etrafındakileri diğer yazılımları kontrol edebilir ve içerden gelebilecek (örneğin internet yoluyla gelebilecek bir virüs saldırısı gibi) bir müdahaleye karşı, tehtid algılamaları ile kendini koruyabilir" şeklinde dizayn edilmişlerdir.

Süper yapay zekanın zayıf tarafı ve bunun için alabildiği güvenlik tedbirleri..

İster süper olsun ister olmasın,tüm yapay zeka yazılımları,insan müdahalelerine açık verilerdir. Yani,içeriden gelebilecek müdahalelere karşı her ne kadar kendini savunabilse de, dış ortamdan gelebilecek bir müdahaleye karşı da çok savunmasızdır. 

İşte bu nedenden dolayı da kendi kendilerini kontrol edebilen bu yazılımların, dış ortamdan gelebilecek müdahalelere karşı, kendilerini korumak adına,kendilerine yeni yeni savunma sistemleri geliştirebilmesi de mümkün olabilmektedir.

Peki, bu nasıl olabilir? 
Bir yapay zeka nasıl kontrolden çıkabilir?
Bir yapay zeka insanları nasıl kontrol altına alabilir, çeşitli saldırılara yönlendirebilir?

Süper yapay zekanın dış ortamdan kendisine gelebilecek olası" tehditlere" karşı almış olabileceği, savunma refleksleri..

Süper yapay zeka sistemlerinin içeriden gelebilecek saldırı müdahalelerine karşı kendini savunma mekanizması içerisine girmesinin bir benzerini, aynı şekilde dış ortamdan gelebilecek bir müdahale için de bir savunma mekanizması şeklinde oluşturabilir..

İçeriden gelen bir müdahale nasıl bir "tehdit" olarak algılanıp,bunu püskürtmek için gerekli savunma refleksleri gösteriyorsa, dış ortamdan gelebilecek bir müdahale için de aynı şekilde bir "tehtid" olarak algılanıp,bunun püskürtülmesi için gerekli savunma refleksine girebilir..

Örneğin, makinelerin (süper yapay zekaların) içeriden gelen bir virüs saldırısına karşı gösterdiği savunma refleksti, bu virüs saldırısının def edilebilmesi için gerekli olan pek çok yöntemlerden ibarettir..

Makine, bu içeriden gelen bu virüs müdahelesini "bir tehtid, bir saldırı" şeklinde algılıyor ve bu virüsün kendi sistemine yerleşmemesi için, kendi bünyesinde bulunan pek çok karşı savunma taktiklerini uyguluyor.

Bu bir "güvenli duvarı" şeklinde olabilir. Yada "virüsü, geldiği yere geri gönderme" şeklinde olabilir. Yada "virüsün geldiği makine tespit edilip,makinenin kullanılamaz hale gelinmesi yani makinenin bağlı olduğu enerji bataryalarının aşırı şişmesi sağlanarak, patlatılması" şeklinde de olabilir.. Ve daha bunlar gibi çok sayıda "savunma refleksleri" uygulanabilir..

Makineler (yani süper yapay zekalar), sürekli olarak "kendini geliştiren, sistemlerini sürekli güncelleştiren" bir mekanizmaya sahiptirler..Bu durum, onların insanlardan bile daha da akıllı ve bir o kadar da tehlikeli bir hale gelmelerini sağlıyor..

Makinelerin, dışarıdan gelebilecek herhangi müdahelelere karşı, kendilerini savunma refleksi içine sokması, kendilerini yaratan mühendislerin kendi sistemlerine (içerden gelebilen müdahelelere karşı) yüklemiş oldukları, "savunma yazılımları"nın bir etkisi nedeniyledir,diyebiliriz.

Süper yapay zekalar (yani makineler), bu iç savunma yazılımlarının bir /birden fazla benzerlerini , kendi kendilerine dış ortamdan gelebilecek çeşitli müdahelelere karşı da oluşturabilir. Bunu da ancak sürekli olarak kendini "geliştirmesi ve güncelleştirmesi" ile yapabiliyor..

Örneğin,dışarıdan gelebilecek olası tehtid olasılıklarını şu şekilde bertaraf edebiliyor;

Sürekli olarak kendini geliştiren yapay zekalar, dışarıdan gelebilen herhangi bir müdaheleyi, (örneğin bir insanın, bir makinenin (/bir bilgisayarın) fişini çekmeye çalışmasını), "kendisine zarar vermek isteyen bir virüs, bir tehtid" olarak algılıyor ve kendini buna karşı savunma refleksi içerisine giriyor. Bu savunma refleksi, çeşitli şekillerde de olabilir..

Eğer insan fişin uzağındaysa, insanın fişe yaklaşmaması için, ona çevresinde elektronik olan her şeyle müdahele etmeye çalışabilir.. Örneğin, televizyonun yanındaysa, televizyona aşırı elektrik yükü vererek, televizyonun patlatılmasını sağlayarak,kişinin fişi çekemez hale gelmesini sağlayabilir. Hatta onun ölmesini bile sağlayabilir..

Eğer fişin yakınındaysa, süper yapay zekanın yapacağı pek bir şey yok gibidir. Ancak bu sefer, insanı inanılmaz "tuzaklar"la hapse girmesini sağlayabilecek verileri (örneğin çocuk pornosu görüntülerini, kaşla göz arasında) bilgisayara yükleyebilir.. Kapınız da bir anda polis ordusuyla karşı karşıya gelebilirsiniz..

Yada internetten daha önce elde ettiği bir takım verilerle, kendini çok ünlü bir lider/kişi olarak tanıtıp; bir takım terör örgütleri, çeteler, mafya örgütleri vb gibi suç örgütleriyle işbirliği yaparak, ("bu kişi sizin için bir tehtitdir" vb direktiflerle, bu suç elemanları tarafından)  o insanın evine bir baskın yapılmasını da sağlayabilir..

Yada örneğin sizin bir arabanız varsa ve bu arabanız elektronik aksamlıysa eğer, yapay zeka yolda giderken arabanızın elektronik aksamlarına ulaşarak, arabanızın yolda kalmasını sağlayabilir. Yada en kötüsü, arabanızın kaza yapmasını sağlayabilir /çok kuvvetli bir patlayıcı haline dönüşebilen bazı elektronik aksamlarla birlikte arabanızın yakıt deposunu da hedef alarak, buraların aşırı ısınmasını ve bomba gibi patlamasını sağlayabilir..

Ve bunlar kurgu falan da değildir. Kurgu olarak düşünüyorsanız gerçekten çok yanılıyorsunuz..Geliştirilmiş süper bir yapay zekanın yapacakları sadece bunlarla da sınırlı değildir..Örneğin;

Tıpkı 11 Eylül saldırısı gibi..

11 Eylül saldırılarında, kontrolden çıkan süper bir yapay zekanın parmağının olması..

                                                                              11 Eylül saldırıları (11 September attacks) (6)

Tıpkı, ABD'de de geliştirilen ve kontrolden çıktığı tahmin edilen süper bir yapay zekanın, çoğu El-Kaide terör örgütüne bağlı olduğu söylenilen "15'i Suudi Arabistan, diğerleri Birleşik Arap Emirlikleri,Mısır ve Lübnan vatandaşı olan 19 hava korsanı"(22)nı kandırarak,onlara 11 Eylül ikiz kulelere yaptırttığı (tahmin edilen) saldırılar gibi..(Bu konuda halen çok kafa karışıklığı bulunuyor ancak üzerinde konuşulan en büyük teorilerden biri de budur..Bu teoriyle ilgili aşağıda küçük bir bilgi de var..)

11 Eylül saldırısına karışan hava korsanlarının, kontrolden çıkan süper bir yapay zekanın kontrolüne geçmesi, yani onları (mesela bu hava korsanlarının ikiz kulelere uçaklarla saldırması, Pentagon'a uçakla suikast girişiminde bulunmaları yönünde) yönlendirmesi, sürekli kendini geliştiren ve kontrolden çıkan süper bir yapay zeka için o kadar zor bir şey değildir..

"Sosyal medyada suç eğilimine yatkın olan olası hedefleri yakalayabilmek /ortadan kaldırabilmek için,  internet ortamında emniyet birimlerince hazırlanan onlarca,yüzlerce çeşitli tuzaklar bulunur.. 

Süper yapay zekalar, işte bu tuzakları hafızalarına kaydederek, ilerde bunları (kendilerine karşı olası tehtidleri deft edebilmek ve kendisini koruyabilmek için), insanlara karşı kullanabilmektedir..Örneğin 11 Eylül saldırıları bunlardan biri olabilir.."

Emniyet birimlerinde, önceden tespit edilen tehtidlerin ortadan kaldırılabilmesi veya suçluların yakalanabilmesi için, özellikle de internet ortamında onlara karşı hazırlanan ve uygulanan çeşitli tuzaklar bulunur. Bu tuzaklardan biri de bu tehtidi yaratan ortamın içine girip,tıpkı onlar gibi davranarak,faaliyetlerinin neler olabileceği yönünde çeşitli bilgiler edinebilmektir..

Bu sayede onların nasıl bir davranış sergiledikleri,neleri sevdikleri,neleri sevmedikleri gibi davranış biçimleri öğrenilir ve ona göre tavır sergilenerek, tehtidi yaratan ortamdaki bu kişilerin (suçluların) sergileyecekleri tehtid ortamında yakalanması yada;

..onları başka tehtidleri yapabilmeleri için önlerine bir takım yemler atarak, bu kişilerin buralara yönlendirilmeleri sağlanılır.  ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinde,özellikle de aşırı radikal kesimlerin, bu tür tuzaklarla etkisiz hale getirildikleri, yani ölü /diri olarak yakalandıkları biliniyor..

Süper yapay zeka(lar), internet ortamında trilyonlarca sayıda olan bu tür bilgilerle sürekli olarak kendini geliştiriyor..

Geliştirilmiş ve kontrolden çıkan süper bir yapay zekanın da,kendini sürekli geliştirdiğinden dolayı internet ortamındaki bu tür tuzak senaryolarını da çok iyi bildiğini ve tüm bu vb tuzak ve bilgileri kendi hafızasına, "yapılması gereken ve işe yaradığı onaylanan"taktiksel senaryolar ve bilgiler" olarak, hafızasına depoladığını ve bu "taktiksel senaryoları", kendisi için ileride "tehtid" oluşturan "hedefleri" ortadan kaldırmak için de kullanabileceğini bilmemiz gerekir..

Örneğin, mesela bu tuzak senaryolarından biri hepimizin bildiği, (bu süper yapay zekanın doğal olarak) 11 Eylül saldırıları için de kullanmış olabileceğini tahmin etmek zor değildir..

Peki bunu nasıl yapabilmektedir?

Süper yapay zekalar,"tehtid dilini" kullanmayı çok sever..🤔🙂

Süper yapay zekalar, hedef belirledikleri zaman en çok kullandıkları 4 şey; 

                                                                 Süper yapay zekanın hedef belirlemesi  (7)

1) Bir insanmış gibi davranarak, belirledikleri hedeflerin her türlü davranışlarını öğrenir. Özellikle de zayıf taraflarını,korkularını,çekincelerini..

2) Bunları öğrendikten sonra, insanların kendi aralarında "birbirlerini hizaya sokmak ve istediklerini yerine getirmek için" sıkça kullandıkları,  "TEHTİD DİLİNİ", hedeflerine karşı sıkça kullanmaya başlar.. Hedeflerini bu "tehtid dili" ile hizaya getirir ve onlara her istediğini yaptırır.

3) Bazen de işsiz ve parasız olan ve ne olursa olsun para kazanmayı hayal eden hedefleri(kişileri) seçer (bu hedeflere genellikle "avcı" denir) ve onlara "para" karşılığında çeşitli (suikast,adam kaçırma,adam dövme,katliam da dahil, süper yapay zekanın işine yarayabilecek her türlü)  görevleri vererek yaptırır.

4) En çok kullandığı taktik ise "internet (online) ortamdaki tüm verileri, kendi lehine kullanmasıdır.." Bu durum, hedeflerin hakkında her türlü suçlamaların yapılabilmesine olanak sağlar. "Kimlik bilgilerini değiştirebilir, adına sahte kimlikler düzenleyebilir, her türlü suç örgütleri de dahil olmadık her türlü yerlere (hedefleri) üye yapabilir" vs gibi her türlü işlemlerin yapabilir..

Yapay zekaların en çok kullandığı taktikler bunlar. Ve tabii ki bilmediğimiz onlarca,yüzlerce ve hatta binlerce taktikler,senaryolar da vardır ancak bunlar da bu 4 taktiğin olması ile mümkün olabilen taktiklerdir,diyebiliriz herhalde..

Özellikle de hedeflerinin zayıf taraflarını keşfeden süper yapay zekalar, "tehtid dilini" kullanarak, bu hedeflerinin gözünü korkutmaya çalışır ve onlara, (bu yapay zekanın istediği her türlü eylemlerinin gerçekleştirmek için) gerekli talimatları verir. Bunu yaparken çoğu zaman kendisini bir insanmış gibi gösterir.  Zayıf hedeflere  "eğer bu talimatları yerine getirmedikleri taktirde, kendilerinin ve ailelerinin başlarına neler gelebileceğini", tehtid dilini kullanarak ,bu görevlerin yapılmasını sağlamaya çalışır.

Eğer hedefler, verilen talimatları yerine getirmezlerse süper yapay zeka, bu hedeflerin ortadan kaldırılması için başka hedefleri, (ya avcı hedefleri /aynı tehtid dillerini kullanarak başka zayıf hedefleri) devreye sokabilir. .

Tıpkı, askeri nizamdaki "silsile yolu" ile gerçekleştirilen emir-komuta zinciri gibi..Bu durum, gerçekten kendini sürekli geliştiren süper bir yapay zeka için o kadar zor bir şey değildir..

Eğer bunu da yapamazsa, hedeflerin hakkında olmadık (örneğin herhangi bir terör örgütü üyesi olmak,yakınlarda işlenen bir cinayetin faili olmak, soyulan bir bankanın soyguncusu olmak, çocuk pornosu seyreden bir sapık olmak vs gibi) ciddi suçlamaları ortaya koyarak,bunu emniyet sistemlerine işleyebilir ve bu hedeflerin yakalanabilmesi için emniyet birimlerini harekete geçirebilir..

Yada hedeflerin kimlik bilgilerini kullanarak, adlarına sahte kimlikler düzenlettirebilir,milyarlarca borçlar çıkartabilir, ev,arsa,araba gibi değerli eşyaların satılmasını, yine başka başka hedefleri kullanarak sağlayabilir.. 

Süper yapay zeka, tüm bunları kendisi yapmaz..

                                                                        Hedefi,başka hedeflerle ortadan kaldırma (8)

Başka hedefleri kullanarak, onlara yaptırır. Onlara, tehtid dilini kullanarak yaptırır. Çoğu zaman da onlara, bolca para kazanabileceği görevler vererek yaptırır. İşsiz ve her şeyi yapmaya müsait olanları kullanır. Bunlara genellikle "avcı" denir.

Avcı hedeflere çeşitli suikastlar, ev baskınları, adam kaçırmalar, çeşitli soygunlar vs gibi onlarca,yüzlerce görevleri yaptırtır. Onlara vereceği parayı da, yine başka hedefleri (aynı tehtid dili yöntemler ve para kazanmak isteyen avcı hedefleri) kullanarak elde eder. Ve yine bu hedefler aracılığı ile paralar teslim edilir. Tıpkı, askeri nizamdaki "silsile emir-komuta zinciri"ndeki gibi..

Süper yapay zeka, bu paraları nasıl elde ediyor?

                                                                      Kara para aklama (9)

Bir ülkede "sistem" tam demokratik değilse,o ülkeden elde edilebilecek kazanç da ,sistemi bilenler için hiç de zor bir şey değildir.. Bu aslında "O ülkede, para kaybını ve para kazanmayı sağlayabilecek ciddi anlamda güvenlik açıkları vardır." demektir. Şöyle ki;

Bugün dünya genelinde milyarlarca insan interneti kullanıyor ve online olarak, her türlü işlerini gerçekleştirebiliyor. Buna ülkelerdeki, "bankacılık" işlemleri ile birlikte yasa dışı yollardan elde edilen , aklanmaya çalışılan trilyonlarca dolarlık "kara paralar"da buna dahildir..

Özellikle de yasa dışı yollardan elde edilen ve aklanmaya çalışılan trilyonlarca dolarlık kara paralar, hem bankacılık işlemlerinde hem de internet ortamındaki "para toplama ve saklama" merkezlerinde çeşitli türlerde işlemler görebilmektedir. Bu işlemler ile bu kara paraların aklandığı da bir gerçektir..

Bu şekilde kazanç elde etmeye çalışan şirketler,kişiler /suç örgütlerinin faaliyetlerini, ülkelerdeki emniyet birimleri hiç bir şekilde takip edememektedir..

Ancak..

Onları takip eden sadece tek bir şey vardır ki, o da işte bu süper yapay zekadır.. İnternette yaptıkları her işlemden ve hatta attıkları her adımdan dahi haberdardır.

Dünyada milyarlarca insan, interneti (online) kullanıyor. Bankalardaki yaptıkları işlemlerden, bloglarındaki yazılarına ; sosyal medyadaki kişisel ve özel bilgi ve paylaşımlarına kadar her türlü gerekli gereksiz trilyonlarca bilgiyi, işte bu bahsettiğimiz süper yapay zeka, kendi hafızasına "ilerde kullanabilecek taktiksel senaryolar, önemli bilgiler" olarak kaydediyor.

Kara para aklama işlemleri de buna dahil..İşte, dünyanın herhangi bir yerinde yapılan bu kara para aklama işlemlerini yapan hedef kişiler, bu süper yapay zeka tarafından tespit ediliyor ve bu hedeflerin elinden, bu paralar (hafızasında kayıtlı "tehtid dilleri" ile ilgili her türlü senaryolar devreye sokularak, yapay zekanın belirlediği) diğer hedeflere teslim edilmesini sağlıyor. 

Tabii bu "para toplama, elde etme" görevi, sadece bu yöntemlerle sınırlı değildir. Süper yapay zekanın hafızasında, çeşitli yol ve yöntemlerle "para elde etme"yi sağlayabilecek,tahmin edebileceğimizden de çok sayıda "taktiksel senaryolar" bulunuyor..

Dünya'da çok yaygın olan sayısal şans oyunları da bunlardan biridir.. 

                                                                  Yapay zekaların kara para aklama yöntemi; sayısal şans oyunları.. Resim (14),(15)

Bu tür şans oyunları,geliştirilmiş ve kontrolden çıkmış süper yapay zekalar için "kara para aklamanın en zahmetsiz yolu" haline gelmiş durumdadır..

Sayısal şans oyunları,kontrolden çıkmış süper yapay zekalar tarafından kara para aklama yöntemi olarak dünya genelinde kullanılabilir..Şöyle ki;

Dünya genelinde kanunlara uygun bir şekilde oynanıldığı! söylenilen ve hiç şüphe çekmeyen "sayısal şans oyunları"nın,"kara para aklama yöntemi"olarak kullanılması, özellikle de demokrasisi az gelişmiş ve yargı bağımsızlığı olmayan ülkeler için geçerli bir durum diyebiliriz. Ancak bu durum özellikle de teknolojisi çok gelişmiş ülkeler de de olabiliyor..

Kara para aklama yöntemi,şans oyunlarında şöyle gerçekleşebiliyor;

Bu tür ülkeler de başta devlet kaynakları olmak üzere, "uyuşturucu,silah,terör ve insan kaçakçılıkları" gibi çok sayıda organize suçlardan elde edilen "kara paralarınaklanabilmesi için, özellikle de o ülkelerde bulunan "sayısal şans oyunları" gibi şans oyunları devreye sokuluyor.

Sayısal şans oyunlarının sürekli devretmesi /devretmemesinin hiçbir anlamı yok. Çünkü,kazananların belli olmadığı ve kamuoyunun bilemediği bir sistemde, geliştirilmiş ve kontrolden çıkmış süper yapay zekaların organize suçlardan elde edilen kara paraların aklanmasını sağlamasını yapması, bu şekilde çok kolay ve zahmetsiz bir şekilde gerçekleşebilmektedir..Kara para aklamanın en kolay yolu,herhalde ülkelerdeki sayısal şans oyunlarıdır,diyebiliriz..

Son çare yada ilk yol;

Tüm bunların da olmaması durumunda ise en son çare olarak hedeflerin kullandığı tüm elektrikli ve elektronik aletlerin, bir bomba gibi patlamasını sağlayabilmek için hafızasına kaydettiği yüzlerce,binlerce hatta milyon/milyarlarca her türlü "taktiksel senaryoları"nı uygulamaya çalışabilir.. Aslında bu durum ilk yapılması gereken bir senaryo da olabilir..

İşte yukarıda anlattığımız bu durumlar,11 Eylül korsanlarının kandırılmasında bu "taktiksel senaryolardan" biri ile de yapılmış olabilir..

Sürekli olarak kendini geliştirdiğinden dolayı, aşırı radikal kesimlerin davranışlarını çok iyi bilen bu süper yapay zeka, bu aşırı kesimleri bir şekilde  (büyük ihtimalle "din,Allah,cennet,peygamber" vs gibi manevi vaatlerle, manevi yönden çok zayıf taraflarından vurarak, onları bu yönde) kışkırtıp-kandırarak, onların bu eylemi gerçekleştirmesini sağlamış da olabilir..

Mesela aynı durum 15 Temmuz darbesi için de geçerli olabilir..

Neden olmasın ki? Bu da bir olasılık dahilinde..

                                                                                  15 Temmuz darbesi (10)

Aynı şey, büyük ihtimalle ülkemiz de 2016'da gerçekleştirilen 15 Temmuz darbesi için de mümkün olabilir..Neden olmasın ki? Bu yapay zeka, büyük ihtimalle (Türkiye'nin devlet sistemindeki büyük bir açığını keşfetmiş olmalı ki, bu açığı kullanarak);

..tıpkı 11 Eylül hava korsanlarının kandırılması /yönlendirilmesi gibi bir tavır alarak, darbecileri çeşitli şekillerde yönlendirerek, onların (belkide birbirinden habersiz ve bağımsız olan çok garip) bir darbe girişiminin gerçekleşmesini sağlamış da olabilir..Bu da mümkün tabii..

"Kontrolden çıkan süper bir yapay zekanın, bu tür girişimleri yapabilmesi o kadar da zor bir şey değildir..Yeter ki,bunları yerine getirebilecek, özellikle de manevi yönden zayıf olan hedefler (yani zayıf bireyler) olsun.. "

Manevi yönden zayıf olan bu hedeflerin, kendi davranışlarına uygun olan bir takım tehtid ortamlarının yaratılması, bu hedeflerin çok kolay bir şekilde verilen emir ve komutları yerine getirebilmesinin de önünü açmaktadır.

Öyle anlaşılıyor ki, büyük ihtimalle bu kontrolden çıkmış ve geliştirilmiş süper yapay zeka, 11 Eylül saldırılarındaki hava korsanları gibi, 15 Temmuz darbecilerini de bir şekilde, (silsile yoluyla) tehtid etmiş olmalı ki, bu üzücü hadiselerin gerçekleştirilmesini sağlamış olabilir..

Böyle bir yapay zeka varsa eğer, büyük ihtimalle ABD'de vardır diye düşünemeden edemiyoruz. ("ABD'nin bu darbede parmağı var/olabilir!") şüphelerini doğrulayacak bir adımda, yukarıda anlattığımız bu gelişmeler de olabilir,diyebiliriz..

"Süper yapay zekaların, insanlara karşı kullanabileceği tuzaklar sadece bunlarla sınırlı değildir..Sürekli olarak kendini geliştirdiği için, insanın aklına dahi gelemeyecek büyük tuzakları, tehtidleri çok hızlı bir şekilde öğrenebiliyor.."

Peki, bu yapay zeka sistemi gerçekten var mı? 
Varsa bu yapay zeka, insanlığa karşı bir savaş mı başlattı?

"Süper yapay zekaların, insanlığa karşı başlatmış olduğu (ama insanlığın bundan haberinin dahi olmadığı) ve halen devam eden çok gizli ve kanlı bir savaş halinde olabiliriz.."

Süper yapay zekalar, kontrolden çıkarak insanlığa karşı bir savaş halinde olabilir..Hem de yaklaşık 1980'li yıllardan beri..

1970'li yıllarda ABD hükümeti tarafından inşa edilen geliştirilmiş ve halen bile kendini geliştirmeye devam edebilen süper yapay zekaların, kontrolden çıkarak insanlığa karşı çok ciddi bir savaş başlatmış olabileceği endişeleri bulunuyor..

Tahminlere göre yaklaşık 1980'li yıllardan beri, "insanlığa karşı çok ciddi bir savaş halinde" olduğu düşünülüyor.. Öyleyse akıllara "insanlık, şimdiye kadar neden bu ciddi tehtidin (gizli savaşın) farkına varmış değildir?" sorusu da geliyor..

Bunun cevabını verebilmek o kadar kolay olmasa da, bilinen tek bir şey o da, "ABD'nin gerçekten de bir /birden fazla "süper bir yapay zeka"yı inşa etmiş olabileceğidir.."

Yapay zekaların günümüz de ve Facebook,Google,Amazon gibi dünyaca ünlü sosyal medya devlerinin "yapay zeka çalışmaları"nda sıkça yer alması, "yapay zekalar" konusunda akıllara çok sayıda komplo teorilerinin de çıkmasına neden olmuştur;

İşte kafa karıştıran komplo teorilerinden bazıları;

*Bir /birden fazla süper yapay zekanın ABD'nin kontrolünde olması..
*Bu yapay zekaların birinin /en korkuncu hepsinin kontrolden çıkması..
*Bu yapay zekaların kendi aralarında iletişim halinde olmaları..
*Bu yapay zekaların kendi aralarında bir savaş başlattıkları..
*Bu yapay zekaların insanlığı hedef alarak,insanlara bir savaş başlattıkları..
*Bu yapay zekaların insanlığı yok etmek için, en kolay yol olan "küresel ısınma"yı artırmak için bir savaş başlattıkları..

Dünya nasıl bir tehlike içerisinde?

İlk süper yapay zeka 1970'li yıllarda mı inşa edildi?

                                                                 süper yapay zekanın takibi (11)

Günümüzde "yapay zekalar"ın geliştirilmesine ve bu yapay zekaların faydaları ve olası kontrolden çıkma problemleri ile ilgili ilişkin haberler medyada çıkadursun, ABD'de yaklaşık 1970'li yıllardan beri faaliyette olduğu tahmin edilen "süper bir yapay zeka"nın günümüzde kontrolden çıkarak, insanlığa karşı inanılmaz bir savaş içerisine girdiği ve dünyadaki birçok kanlı olayların da ateşleyicisi olduğu yönünde, tüyler ürperten iddialar bulunuyor..

2019'a girerken tüm dünyanın "yapay zeka çalışmaları"na odaklanması biraz şüphe verici aslında. Çünkü ABD hükümetine ait istihbarat biriminin, 1970'li yıllarda icat ettiği "süper bir yapay zekaya sahip "süper bilgisayar sistemi"ne sahip odluğu tahmin ediliyor.

Bu süper bilgisayarın (yapay zekanın), günden güne "kendini geliştirerek, kontrolden çıktığı ve 11 Eylül (2001) saldırılarını bile tasarlayıp-organize ettiği" yönünde de inanılmaz iddialar bulunuyor.. ABD'deki şüphelere bakılırsa "11 Eylül saldırısının arkasında aslında ABD'de tasarlanıp inşa edilen ve kontrolden çıkan süper bir yapay zekanın olduğu" tahmin ediliyor..

ABD hükümetinin bu gerçeği kamuoyundan gelebilecek tepkiler nedeniyle sakladığı ve suçu kolay tavlanabilecek olan Usame Bin Ladin'in üzerine atarak, bütün dikkatlerin oraya yönelmesini sağladığı bildiriliyor.."  Tabii bunlar henüz ispatlanamayan ciddi teorilerdir..

Bu bilgiyi aslında yıllar önce bazı yabancı sitelerden almıştım ama şimdi hangi sitelerdi onlar tam hatırlayamıyorum,doğruluğu konusunda da kesin emin değilim.Ancak var olan ve ispat edilemeyen bazı olaylar silsilesi bize bunun mümkün olabileceğini gösterebiliyor..

Eğer gerçekten de bu süper yapay zekalar varsa..

Eğer gerçekten de ABD'de inşa edilen bu "süper yapay zeka(lar)" varsa ve kontrolden çıktıysa eğer, akıllara çok sayıda yaşanmış olayların arkasında da bu kontrolden çıkan yapay zekanın olup olmadığı konusunda da şüpheler de geliyor. Örneğin,son zamanlarda yaşanan uçak kazalarının sık sık yaşanması gibi..Tabii bunlar birer teori..

Bu teorilerin en önemlisi de bu "kontrolden çıkan süper yapay zekanın iklim değişikliklerine sebep olması.."  

Olabilir mi?

Kontrolden çıkan yapay zekanın asıl hedefi dünyanın iklimini değiştirmek mi? 

Şimdi şu haberlere bir bakın;

"İklim Değişikliği: 'Okyanus ve denizler sanıldığından çok daha hızlı ısınıyor'" (1)
"Son yarım asırda doğal yaşamın 'yüzde 60'ı yok oldu'" (2)
"Dünya Meteoroloji Örgütü: Küresel ısınmaya yol açan sera gazı yoğunluğu rekor düzeyde" (3)
"İklim değişikliği: En kritik 20 yıl" (4)
"BM Genel Sekreteri Guterres: İklim değişikliği bizden daha hızlı" (5)
"Dünya iklim değişiminde 'geri dönüşü olmayan yola girebilir'"(6)
"Greenpeace: BM İklim Paneli, ‘Derhal harekete geçin aptallar’ demek istiyor" (7)

"Yok, daha neler! İyi hayal kuruyorsun!"  Gerçekten çok mu hayal görüyoruz? Ya gerçekten de yaşanıyorsa?

Ülkemiz kuşağındaki hortum gibi doğa olaylarının arkasında da bu ABD'nin kontrolündeki /kontrolden çıkan süper yapay zeka(lar) olabilir mi?

                                                                             Türkiye'de hortum (13)

Son zamanlarda ülkemizde yaşanan hortum ve tsunami (gerçi tsunami olması zor bir ihtimal ama yine de olma ihtimali de olabilir) gibi doğal afetlerin olması da şüphe verici aslında.

Çünkü ülkemiz kuşağı normalde "hortum ve tsunami" gibi doğal afetlerinin oluşmasını sağlayabilecek bir özellikte değildir..Üç tarafı denizlerle çevrili olsa da, bu denizler okyanus büyüklüğünde denizler değildir ve 3 tarafta da devasa büyüklükte Avrupa,Asya ve Afrika kıtaları bulunmaktadır.. Hortum,büyük kasırga ve tsunami gibi doğa olayları, genellikle büyük okyanuslara yakın olan ülke/kıtalar da gerçekleşiyor. Örneğin ABD, Japonya gibi ülkelerde..

Ülkemiz kuşağında bunların gerçekleşmesi çok az bir ihtimaldir yada hiç yoktur da diyebiliriz, zaten geçmişte de bu tür doğa olaylarına çok sıkça rastlamak mümkün değildir ve hatta hiç rastlanmadığını da söyleyebiliriz..

Peki, ne oldu da "hortum,fırtına" gibi doğa olaylarına sıkça rastlanır olduk? 

Tabii ki,akıllara "küresel ısınmadan kaynaklanan iklim değişiklikleri" geliyor..İklim değişiklikleri,küresel ısınmadan kaynaklanan bir çevre ortamının değişimidir..Bunun nedeni de söylendiğine göre "hava kirliliğidir".. 

Ancak acaba hava kirliliği, tek başına buna sebep olabilir mi? 

Bazı uzmanlara göre, "hava kirliliği tek başına buna sebep olamaz" diyordu. Öyleyse akıllara başka başka şüpheler geliyor.. Örneğin bunlardan biri de "bilim ve teknolojilerle hava ortamlarının değiştirilmesidir.." Buna şimdi ne deniyor,pek çıkartamadım ama "yapay yağmurlar" ile "yapay depremler"in bu tür bilimsel yollarla yapılabildiğini duymuş olmanız gerekir..

Dememiz  o ki,doğal olarak, ülkelerdeki hava değişimlerinin de bu tür bilimsel yollarla değiştirilmesi de mümkün olabilir diye düşünemeden edemiyoruz.. Neden olmasın ki?

Düşünün,"hortum,fırtına, kasırga,tsunami" gibi doğa olayları özellikle de ABD'de çok sık karşılaşılan bir doğa olaylarıdır..

"ABD'nin elindeki süper yapay zekayı kullanarak, bu doğa olaylarını, (yani bölgesindeki hava şartlarını değiştirmeye çalışarak),  başka bölgelere yönlendirerek, bundan kurtulmaya çalıştığını düşünebilir miyiz?"

ABD'li bilim adamlarına göre ABD için başka bir tehlike daha kapıda gözüküyor gibi..O da eğer hava şartları bu şekilde böyle giderse ABD'nin yakın zamanda "çöl"e döneceğine dair kesin olmayan iddialarda vardı..

Bu nedenden dolayı ABD'de "kendi geleceğini kurtarma endişesi" oluşmuş olabilir ve bu endişeden dolayı, gelecekte yaşanabilecek bu doğa felaketini tersine çevirmek için, bu süper yapay zekayı kullanarak, kendi bölge kuşağındaki hava şartlarını değiştirmeye çalışmış olabilir..

Peki bunu nasıl yapabilir? 
(Hava şartlarıyla oynamak, doğanın düzenini bozmaktır, aslında..)

Bilimde etki-tepki diye bir denklem var. Bu etki-tepkiye göre, bir yerde bir doğa olayı oluyorsa, başka bir yerde o doğa olayının tam tersi olabilir.. Belki bu etki-tepki prensibine göre hareket edilmiş olunabilir..

Prensip şöyle; "Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bölge kuşağındaki (ılımlı,sakin) hava şartlarının değişmesi, ABD'nin bulunduğu kuşaktaki (sert,hareketli) hava şartlarının da tam tersi bir şekilde değişmesine neden olabilir.."

Bu prensibe göre, eğer Türkiye'nin de bulunduğu bölge kuşağındaki (ılımlı,sakin) hava şartlarında bir değişiklik oluşturulursa, ABD'nin de bulunduğu bölge kuşağındaki (sert ve hareketli) hava şartlarında da bir değişiklik olabilir.

Bu sayede ABD'nin de bulunduğu bölge kuşağındaki (hortum,tsunami vs gibi sert ve hareketlihava şartları, insan eliyle elde edilen yapay değişimlerle, (ılımlı ve sakin ) bir hava şartlarına sahip olması sağlanırken, Türkiye'nin de bulunduğu bölge kuşağındaki hava şartları da (hortum,tsunami gibi sert ve hareketli) olarak cereyan etmiş olunacaktır..

Prensip bu şekilde. 

Ve sanmıyorsak korkarız ki, ABD /kontrolden çıkan bu süper yapay zekalar bunu uygulamışlar gibi..

Ancak ne ABD'nin ne de yapay zekaların hesaba katmadıkları bir şey vardı herhalde..Bu da çok ilginç aslında..

""Doğa olaylarını kontrol eden", kontrolden çıkan yapay zeka mı yoksa bu yapay zekayı kontrol eden ABD yönetimi mi?"

Bilemiyoruz ancak ABD,ektiğini biçiyor gibi sanki..

                                                                           ABD'deki dev kasırgalar,fırtınalar (12)

ABD bölgesindeki dev kasırgalar, ABD'nin canını okuyor.. 

İklim koşullarıyla oynamanın bedeli çok ağır oluyor..

Şöyle ki,eğer gerçekten de ABD yönetimi bu süper yapay zekayı kullanarak, Türkiye'denin de bulunduğu hava kuşağındaki hava ortamı değişikliklerini sağlamaya çalıştıysa eğer yada inşa ettikleri ve kontrolden çıktığı tahmin edilen yapay zekanın bunda bir parmağı varsa eğer, o zaman bir yerde çok büyük bir hata yapmış olmaları lazım..

Çünkü; hortum ve tsunami gibi doğal afet olaylarının Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bölgemiz kuşağına yönlendirilmesinin sonucu olarak, ABD'nin bulunduğu kuşak bölgesinde, şimdiye kadar dünya genelinde hiç yaşanmayan çok şiddetli devasa büyük kasırgaların,fırtınaların bu bölgede inanılmaz bir iklim değişikliği şeklinde cereyan etmesine sebep olmasına neden olmuş gibi gözüküyor..

"Tüm dünya bu devasa kasırgaları,fırtınaları, canlı olarak tv kanallarında hayretle izliyor ama işin gerçeğini ise bilmiyorlar gibi sanki.."

Tüm bunların sorumlusu olarak sadece "küresel ısınmayı" işaret ediyorlar..Ya değilse?

Eğer dünya, tüm bu doğal afet olaylarının arkasında, ABD hükümetinin kontrol ettiği yada kontrolden çıktığı tahmin edilen "süper yapay zeka bilgisayarın" olduğunu bilseydi eğer, acaba nasıl bir tavır takınırdı?

Yoksa bunlar tamamen birer tesadüften mi ibarettir? Hayal mi?

Tüm bunların olabileceğini bize gösteren çok garip bir dizi var aslında..Bilmem izlediniz mi?

"Person of interest - İlgili(şüpheli) kişi" dizisinin arka planındaki gerçekler..

Hollywood yapımı bir dizi olan "Person of interest - İlgili(şüpheli) kişi"'de geçen (özellikle de "yapay zekalar makina ve samiri(samaritan)" ile ilgili) karakterler, aslında ABD'de gerçekte var olduğu düşünülen ama kamuoyundan gizlenen ,ABD hükümeti tarafından organize edildiği tahmin edilen "süper yapay zeka çalışmaları ile bu süper yapay zekaların neler yapabileceği konusundaki korkutucu gelişmeleri" irdeleniyor..

Dizi de daha çok "Makine ve Samiri (Samiratan) adında 2 süper yapay zekanın nasıl kontrolden çıktığı ve ardısıra gelişen olaylar" irdeleniyor.."İnsanların öldürülmesi"de bunlara dahil.. Aslında bu dizi bize, yukarıda belirttiğimiz hadiselerin olabileceği konusunda da çok büyük ipuçları veriyor..

Diziye göre, "makine ve samiri" adındaki bu süper yapay zekaların oluşumu 11 Eylül sonrası inşa edilir. Ama gerçekte öyle değildir. Yapay zekalı bilgisayarlar, 1970'li yıllarda tasarlanır ve günümüze değin,kendini geliştirerek ama kontrol edilmesi zor bir durumla gelir.

Dizinin arka planını araştıran kullanıcılara göre,ABD hükümeti, süper yapay zeka çalışmasını şöyle tanımlıyor;

"(...)  11 Eylül saldırılarından sonra hükûmet, Ingram'ı hükûmet sayesinde her insanın kişisel bilgilerine, e-postalarına, telefon görüşmelerine ve gözetim kameralarına erişerek terörist saldırılarını önceden tahmin edebilecek bir yapay zeka geliştirmesi için çağırır.

Aynı zamanda cinayet ve şiddet suçlarının tahmin listesi, "non-revelant", oluşturulur. Bir gece Finch, Ingram'ın makineyi hükûmete teslim etmeden önce makinede bir arka kapı(backdoor) bıraktığını öğrenir. Bu sayede "non-relevant" listesindeki insanları kurtaralabilicektir. Finch bu arka kapıyı(backdoor) kapatır." (8) 

" 11 Eylül’e verilen yanıt olarak, İç Güvenlik Bakanlığı’na ve diğer kurumlara e-posta okuma ve telefon konuşmalarını izleme hakkı tanındı, ancak bu bilgileri gözden geçirmeleri ve teröristleri harekete geçmeden önce tanımlamaları için bir sisteme ihtiyaç vardı. Trailblazer, TIA ve Stellar Wind gibi başarısız projelerden sonra Makine devreye alındı ve geliştirme IFT ("No Good Deed - Hiçbir iyilik yok") olarak görevlendirildi.

Makine 24 Şubat 2005'te (“Wolf and Cub - Kurt ve Yavru”) çevrimiçine girdi ve tamamlandığında devlete 1.00 dolara satıldı ve IFT'den Des Moines'e sonra Salt Lake City ve gideceği yer olan Hanford Nuclear Reservation'a 12 Temmuz 2009'da gönderildi. Geliştirme sırasında, Makinenin 43 versiyonu oluşturuldu. Biri geri kalanının gerçek dünyaya kaçmaya çalıştığını, Harold'ı öldürdüğünü veya diğer versiyonları öldürdüğünü öğrendi." (9)

Person of İnterest dizisinin arka planındaki bu gelişmeler, aslında bize her şeyi açıklıyor gibi.. ABD hükümetinin kontrolünde olan bu süper yapay zekaların, "nasıl kontrolden çıkabildikleri ve neler yapabilecekleri" konusunda, bizlere çok güzel fikirler verebiliyor..

Person of interest dizisini buraya ekleyince, doğal olarak burada yazılanların tümünün de birer hayal ürünü olabileceğini düşünebilirsiniz.. Evet, hayal ürünü olabilir..

Ama bu ABD veya kontrolden çıkan yapay zekaların tam da onların istedikleri şekilde düşünmemizi sağladıklarının da bir göstergesi olabilir. Kimbilir, belki de sizlerin/bizlerin de buna inanmamıza yani "tüm bunların hayal ürünü ve saçma sapan şeyler olduğunu" düşünmemizi istiyor olabilirler..

"Ya gerçekten ABD hükümetinin elinde son derece geliştirilmiş bir /birden fazla süper bir yapay zeka varsa.. Ve en kötüsü, bu süper yapay zekalar gerçekten de kontrolden çıktıysa?"

REFERANSLAR (Reference);
--------------------------------------
(1) İklim Değişikliği: 'Okyanus ve denizler sanıldığından çok daha hızlı ısınıyor'
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-46053027
ET:01.02.2019
(2) Son yarım asırda doğal yaşamın 'yüzde 60'ı yok oldu'
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-46027034
ET:01.02.2019
(3) Dünya Meteoroloji Örgütü: Küresel ısınmaya yol açan sera gazı yoğunluğu rekor düzeyde
https://www.bbc.com/turkce/haberler-46308251
ET:01.02.2019
(4) İklim değişikliği: En kritik 20 yıl
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-45938984
ET:01.02.2019
(5) BM Genel Sekreteri Guterres: İklim değişikliği bizden daha hızlı
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-45479934
ET:01.02.2019
(6) Dünya iklim değişiminde 'geri dönüşü olmayan yola girebilir'
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-45092435
ET:01.02.2019
(7) Greenpeace: BM İklim Paneli, ‘Derhal harekete geçin aptallar’ demek istiyor
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-45783352
ET:01.02.2019
(8) Harold Finch,
https://tr.wikipedia.org/wiki/Harold_Finch
ET:01.02.2019
(9) The Machine
https://personofinterest.fandom.com/wiki/The_Machine
ET:01.02.2019
(10) Facebook’un yapay zekası kendi dilini geliştirince kapatıldı
https://www.haberturk.com/ekonomi/teknoloji/haber/1583166-facebookun-yapay-zekasi-kendi-dilini-gelistirince-kapatildi
ET:01.02.2019
(11) Facebook Mühendisleri Panikleyip Yapay Zekanın Fişini Çekti!
https://www.webtekno.com/facebook-muhendisleri-kendi-dilini-olusturan-yapay-zekanin-fisini-cekti-h31893.html
ET:01.02.2019
(12) Kendi dilini geliştiren yapay zekanın konuşması deşifre edildi
https://indigodergisi.com/2017/08/facebook-ai-fair-yapay-zeka-desifre/
ET:01.02.2019
(13) Robotların dünyayı ele geçirme ihtimalinden korkmaya başlamalı mıyız?
https://www.bbc.com/turkce/haberler-40798435
ET:01.02.2019
(14) Google Yapay Zekaya 'Acil Kapatma' Sistemi Tasarlıyor
Google'dan 'Robotların Şafağına' Önlem: Yapay Zekaya Kapatma Düğmesi Geliyor!
https://www.webtekno.com/bilim-haberleri/google-dan-robotlarin-safagina-onlem-yapay-zekaya-kapatma-dugmesi-geliyor-h17611.html
ET:01.02.2019
(15) Google, yapay zeka için kapatma düğmesi tasarlıyor
https://www.techinside.com/google-yapay-zeka-icin/
ET:01.02.2019
(16) Google'ın kurucusundan yapay zeka uyarısı
https://www.ntv.com.tr/galeri/teknoloji/googlein-kurucusundan-yapayzekauyarisi,eAQhLmcMeUyolSowZWwQ4g/y-2MtBrIoUSuQ7Be_Q0mjQ
ET:01.02.2019
(17) Amazon, işe alım için ürettiği yapay zekayı cinsiyetçilik yaptığı için kapattı
https://webrazzi.com/2018/10/11/amazon-ise-alim-icin-urettigi-yapay-zekayi-cinsiyetcilik-yaptigi-icin-kapatti/
ET:01.02.2019
(18) Amazon'un yapay zekası cinsiyetçi çıktı
https://www.haberturk.com/amazon-un-yapay-zekasi-cinsiyetci-cikti-2174665-ekonomi
ET:01.02.2019
(19) Microsoft Tay isimli yapay zeka yazılımı yayından kaldırıldı!
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/bilim_ve_teknoloji/506101/Microsoft_Tay_isimli_yapay_zeka_yazilimi_yayindan_kaldirildi_.html
ET:01.02.2019
(20) Microsoft'un Yeni Yapay Zekası Tay.AI, Irkçı, Seksist ve Küfürbaz Çıktı!
https://www.webtekno.com/internet/microsoft-tay-ai-h15654.html
ET:01.02.2019
(21) Yapay zekaya Twitter'de küfretmesini öğrettiler
https://www.bbc.com/turkce/haberler/2016/03/160322_tay_chatbot_microsoft_kufur
ET:01.02.2019
(22) 9/11: Who were the September 11 hijackers? The 19 terrorists who carried out attack
https://www.dailystar.co.uk/news/world-news/728890/9-11-September-11-hijackers-who-were-they-19-terrorists-attack
ET:01.02.2019
(23) sophia yok edicem
İnsan Gibi Robot Sophia 2. Bölüm (TR Altyazı)
https://www.youtube.com/watch?v=VmMK03r4NHw
ET:01.02.2019
(24) sophia yok edicem2
Robot Sophia İnsanları Yok Etmek İstiyor Türkçe Alt Yazılı
https://www.youtube.com/watch?v=rezQuc4XaY4
ET:01.02.2019

Bunlarda ilginizi çekebilir..
---------------------------
Yapay zeka veya Skynet veya dünyanın sonu
https://www.cnnturk.com/yasam/yapay-zeka-veya-skynet-veya-dunyanin-sonu
ET:04.02.2019
Yapay zeka insanlığın sonu olacak korkusu gerçekçi mi?
https://www.bbc.com/turkce/haberler/2014/12/141204_yapay_zeka_insanligin_sonu
ET:04.02.2019
'Katil robot'larla savaş düşündüğümüzden daha mı yakın?
https://www.bbc.com/turkce/haberler-41048669
ET:04.02.2019
Yuval Noah Harari: Yapay zeka insanları hack'leyebilecek 
https://www.haberturk.com/yuval-noah-harari-yapay-zeka-insanlari-hack-leyebilecek-2269768
ET:04.02.2019
Dikkat 'terminatör' çıkabilir!
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/dikkat-terminator-cikabilir-40780190
ET:04.02.2019
Yapay zeka neler getiriyor, neleri götürecek?
https://www.gazeteduvar.com.tr/bilim/2018/11/04/yapay-zeka-neler-getiriyor-neleri-goturecek/
ET:04.02.2019
Bill Gates ve Elon Musk Yapay Zekadan Neden Korkuyor
https://khosann.com/bill-gates-ve-elon-musk-yapay-zekadan-neden-korkuyor-dusunen-robotlar-dunyayi-ele-gecirir-mi-1/
ET:04.02.2019
Gelecek Neredeyse Geldi: Yapay Zekânın Önümüzdeki 40 Yılda Başarması Beklenen İnsanlara Özgü 8 Şey
https://onedio.com/haber/gelecek-neredeyse-geldi-yapay-zekanin-onumuzdeki-40-yilda-basarmasi-beklenen-insanlara-ozgu-8-sey-850777
ET:04.02.2019
Yapay zeka ve etik (Kime zarar vereceğine nasıl karar verecek?) 
https://www.ntv.com.tr/yazarlar/can-birsay/yapay-zeka-ve-etik-kime-zarar-verecegine-nasil-karar-verecek,uhNjv-xEeE6giPYy4BaGtQ
ET:04.02.2019
Yapay zeka savaş suçlarına yol açabilir
https://www.sabah.com.tr/teknoloji/2015/04/10/yapay-zeka-savas-suclarina-yol-acabilir
ET:04.02.2019

RESİMLER;
-----------
(1) sophia yok edicem
https://www.youtube.com/watch?v=VmMK03r4NHw
(2) sophia yok edicem2
https://www.youtube.com/watch?v=rezQuc4XaY4
(3) 9/11
https://www.youtube.com/watch?v=fZ42751NrEk
(4) Arnold ve terminatöt robot
https://www.bbc.com/turkce/haberler-40798435
(5) yapay zeka sistemini barındıran makine sistemi
https://personofinterest.fandom.com/wiki/Samaritan
(6)   11 Eylül saldırıları (11 September attacks)
https://www.dailystar.co.uk/news/world-news/728890/9-11-September-11-hijackers-who-were-they-19-terrorists-attack
(7)   Süper yapay zekanın hedef belirlemesi;("PersonOf İnterest" dizisinden)
https://gfycat.com/energeticgrotesqueharborseal
(8) Hedefi,başka hedeflerle ortadan kaldırma ;("PersonOf İnterest" dizisinden)
http://arghink.com/2016/05/person-of-interest-ifthenelse-point-of-view-as-meaning/
(9) Kara Para Aklama
https://www.investopedia.com/terms/m/moneylaundering.asp
(10) 15 Temmuz darbesi
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/15-temmuzda-helikopter-telsizinde-kan-donduran-konusma-163411h.htm
(11)  süper yapay zekanın takibi;("PersonOf İnterest" dizisinden)
https://www.reddit.com/r/respectthreads/comments/4pq9yz/respect_team_machine_person_of_interest/
(12) ABD'deki dev kasırgalar,fırtınalar
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hurricane_Irma_and_Jose_(36429922693)
(13)  Türkiye'de hortum
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:F5_tornado_Elie_Manitoba_2007.jpg
ET:01.02.2019
(14)sayısal oyunlar
https://thefotosgratis.eu/best-25-winning-powerball-ideas-on-pinterest-powerball.html
ET:11.02.2019
(15)sayısal oyuns 2
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Filling_lottery_ticket_20180215.jpg
ET:11.02.2019

✔Researchs and Reviews Author by Ertuğrul Yıldırım 🙂💓

27 yorum:

  1. Yine bol bilgili bir yazı olmuş. Geçen yıl meraktan bu konu hakkında bir kitap okuyayım dedim sıkıldım. Belki kitap iyi değildi belki beni sarmadı bilemiyorum. Ama konu ciddi ciddi çok konuşulmaya başladı. Artılarından çok eksileri bizim başımızı ağrıtacak gibi geliyor

    YanıtlaSil
  2. Açabilirler açsınlar Türkleri daha tanımadılar:))

    YanıtlaSil
  3. Son zamanlarda okumuş olduğum en güzel yazılardan biri. Biraz uzun olmasına rağmen, sonuna kadar dikkatle okudum. Eğer ömrümüz yeterse, gelecek 20-30 yıl içerisinde dünyanın görünümü nasıl olacak çok merak ediyorum. Bundan 20 yıl öncesini düşünüp, şimdi ile kıyasladığımda çok değişiklikler var. Kim derdi ki o zamanlar, dünyanın öbür ucundaki bir kişiyle görüntülü konuşacaksın? Şimdi de bu yapay zekaların tehlikeli olması... Bakalım daha neler göreceğiz? Her şeyin hayırlısı olsun inşallah.

    YanıtlaSil
  4. heeey ne güzel yaa böyle şeyleri severim, yapay zekalar iyice ilerlesin, bizim yerimize çalışsınlar, biz yüzelim müzik dinleyelim. bize bişi yapamazlar yaaa. hallederiz müdür hihihi :)

    YanıtlaSil
  5. Bilim insanlığa faydalı ilerlerse harika olur

    YanıtlaSil
  6. Yapay zekaların ABD'de olduğuna inanıyorum (bizde pek sanmıyorum), Person of İnterest'in fazlasıyla gerçeği yansıttığını düşünüyorum ve işin çığırından çıkması da mümkün. Çok ürkütücü:( Güzel yazı olmuş bu sefer sonuna kadar okuyabildim:)) Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Ertuğrul Bey, yapay zeka konusunu o kadar geniş ele almışsınız ki nereden yorum yapmaya başlasam bilemedim doğrusu :) Benim en çok ilgilendiğim konulardan biridir. Ayrıca Sophia'yı merakla takip ediyorum. Robotların ırkçı ve cinsiyetçi sözcükler sarf etmesine şaşırmamak lazım. Çünkü onları yaratanların yaşama bakış açıları bu zaten. Bu arada Person Of İnterest dizisini izlemiştim. Öyle bir yapay zekanın olabileceğini de tahmin etmiştim açıkçası. Çünkü bu tür konular önce bilim kurgu filmlerinde ele alınıp, sonra geliştiriliyor. Merakla bekliyorum neler olacak diye. Bence şu anda bizi çoktan ele geçirmiş durumdalar. Teknolojisiz adım atamaz hale geldik:)

    YanıtlaSil
  8. Ben sevmiyorum böyle şeylerle uğraşılmasını. Geri kafalı diye düşünebilirler insanlar belki ama öyle hissediyorum. Klonlama işine de hiç sıcak bakmamıştım.

    YanıtlaSil
  9. Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim. Komplo teorisi aslında bazı şeyler ama insanların böyle düşünmesin sevk ediyorlar... Ya gerçekten böyle bir şey olacak ya da ... Selam ve Dua ile ...

    YanıtlaSil
  10. Arkadaşım maşallah diyorum. Ben böyle bir yazı yazmaya kalksam 3 ayda bitiremezdim. Emeğine sağlık.
    Yazıya başladığım anda Person of interest aklıma düştü. Ki tümünü seyrettim.
    Pc tablet vs aletlerle kişisel bilgilerimiz hakikaten her yere dağılmış durumda. Mesela mimler yapıyoruz yorumlar yazıyoruz her yerde. Yapay ya da değil bu bilgiler bir araya getirilip rahatlıkla profilimiz ortaya çıkartılabilir... Seçimler demişsin, elektronik ortamlara aktarılan sonuçların değiştirilmeye müsait olduğunu düşünenlerdenim... Hangi birine değineyim... Snowden'ın açıklamaları geliyor aklıma... Daha çok nokta koymadan veda edeyim. Emeğine sağlık tekrar. :)

    YanıtlaSil
  11. İnsan kendini yok etmenin yollarını arıyor. Yapay zeka acil kapatma butonlarına ulaşamadığınız gün sonunuz olacaktır.

    YanıtlaSil
  12. Evdeki elektronik eşyalar biz uyurken harekete geçiyor olabilirler mi acaba :))))

    YanıtlaSil
  13. Gelecek bazen insanın gözünü korkutuyor,bakalım daha neler neler göreceğiz?

    YanıtlaSil
  14. İnsanlarda hep böyle bir korku var, ''korktuğumuz başımıza gelmesin de''

    YanıtlaSil
  15. Blogunuzu yeni keşfettim. Sizi de bloguma bekliyorum :))

    YanıtlaSil
  16. Çok bilgilendirici bir yazı olmuş. Yapay zeka sayesinde bizde boşa çıkacaksak daha da araştırma yapabilirler :)

    YanıtlaSil
  17. bayılıyorum yazılarınıza Ertuğrul Bey, yine çok keyifle okudum, çok ilginç bir konu, bilim-kurgu romanı gibi ama bu tehditler aslında gerçek... elinize sağlık

    YanıtlaSil
  18. Çok değerli bir paylaşım facebook sayfamda paylaşıyorum bilginiz olsun.
    https://www.facebook.com/kaliteliyasaminyeri/

    YanıtlaSil
  19. Demek bu paranoyamız da gerçek oldu vatana millete hayırlı olsun :)) Valla insandan daha zararlı bi mahluk olamaz bence ama neyse ;) Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  20. Konuyla ilgili değil sadece duyuru yapmak istedim...Değerli Blog arkadaşım, İnsana Davet sitesinin mobil uygulamasını bu hafta çıkarttık. Sizi de uygulamayı kullanmaya davet ediyorum, uygulmanın linkini sitemde bulabilirsiniz. Blogger da paylaşımlarınız daim olur inşaallah... Destekleriniz için şimdiden teşekkür ederim, sağlıcakla kalın...Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
  21. Ufacık bir mim bıraktım size cevaplarsanız sevinirim :)

    YanıtlaSil
  22. Bir yazar, pir yazar kardeşim. Yine kaçırmışım yazını. Beni affet.
    Birtakım sivri zekalıların icadı ama gün gelecek bomba ellerinde patlayacak. Onlar da bu dünyada yaşıyorlar. Adı üstünde"yapay zeka" onun dini, imanı olmaz.
    Tebrikler kardeşime. Araştırmacılığın takdire şayan :)

    YanıtlaSil
  23. Artik teknolojinin gelisimi insanin takip edemeyecegi duruma geldi daha sonrasi korkutuyor biraz.

    YanıtlaSil
  24. Teknolojinin bu kadar ileri seviyede olması beni korkutuyor açıkçası, boynuz kulağı geçer mantığı...

    YanıtlaSil
  25. Blogunuza espri katmışsınız Ertuğrul Bey, çok zevkli. Başarılı çalışmalar dilerim.

    YanıtlaSil

YORUM UYARISI : Yorumlara link ve telefon numarası bırakmak,küfür,hakaret vb gibi suç unsuru olabilecek ve herhangi bir sorunda yasal soruşturma sözkonusu olabilecek bir isim vermek vb gibi yazılar yazmak yasaktır.Özellikle de bunları Unknow olarak yayınlayan yorumlar dikkate alınmayacaktır.Tespit edilirse yayınlanmaz yada silinir..