20 Temmuz 2020 Pazartesi

Elon Musk'un uydudan ücretsiz internet projesi,dünyada otoriter rejimleri korkutuyor mu?

                                                                Elon Musk and starlink  : Resim(3)

* İnternetin dünyada ücretsiz olması,oteriter rejimleri gerçekten korkutur mu?
* Elon Musk,"uydudan ucuz internet (starlink)" projesiyle, otoriter rejimleri gerçekten yıkabilir mi?

İnternet, dünyada ücretsiz olursa ne olur? Otoriter rejimler yıkılıp gider mi?

"İnternetin gelişmesi ve ücretsiz/ucuz olması" demek "her eve internetin girmesi" demektir.. Bu da gelişen internet yoluyla,şimdiki otoriter hükümetlere karşı daha çok "muhalefet edilmesi" anlamına gelebilir..Ülkelerdeki siyasal iktidarlar,bundan pek memnun olmayabilecekleri için,Elon Musk'un "uydudan ücretsiz/ucuz internet (starlink)" projesine karşı çıkabilirler..Hatta bırakın karşı çıkmayı,bunu yasaklayabilirler de yada bir şekilde bu projenin ülkelerine girmesini engelleyebilmek için ellerinden gelen her hinliği de yapabilirler..

İnternetin ücretsiz olması,otoriter rejimleri gerçekten korkutuyor..

Böyle bir durum,halkın bilgiye hızlı ve doğru bir şekilde ulaşması demektir,bu durum herhalde siyasal iktidarlar için hiç iyi olmayabilir..Neden? Çünkü,internetin ücretsiz olması "daha çok muhalefet" demektir..Hangi hükümet böyle bir tercihi ister ki? İnternetin ücretsiz olması ne demek? Herhalde kıyamet kopar?

Elon Musk'un "uydudan ücretsiz internet" projesi hakkında dünyadaki bir çok yabancı yazar,böyle bir projenin yaygınlaşmasına, "Çin ve Rusya başta olmak üzere, dünyada oteriter rejimlerle yönetilen pek çok ülkenin hoşnut olmayacağı ve bu projeyi yasaklamak için ellerinden gelen herşeyi yapabileceklerini" belirtiyorlar..Neden,çok basit çünkü "sıkı bir muhalefet" istemiyorlar da işte bu yüzden..

"ÜCRETSİZ İNTERNET,TOPLUMLARIN DAHA ÇOK BİLGİYE VE "DOĞRU" BİLGİYE HIZLI BİR ŞEKİLDE ULAŞMASI" demektir,işte bu durum oteriter rejimleri çok rahatsız ediyor olabilir.."Halkların,toplumların bilinçlenmesini,daha çok bilgi sahibi olmasını istemiyorlar" gibi gözüküyor.. Ve tabii ki bunu (yani toplumların doğru ve gerçek bilgiye ulaşabilmesini) engelleyebilmek için ellerinden gelen herşeyi yapmaya devam edecekler gibi de gözükülüyor..Bakalım Elon Musk,dünyaya "uydudan ücretsiz internet" verebilecek mi?

Neyse,interneti dolaşırken bu konuyla alakalı güzel bir yazı okuduk,sizlerin de okumanızı tavsiye ederiz..

NOT:Çeviri hataları olabilir..Kaynağına gidip,gerçeğini okuyabilirsiniz..

"Elon Musk’un 42.000 StarLink Uydusu Dünyayı Kurtarabilir.
"Starlink Terminali, gökyüzünü görüntülemek için optimum açıyı kendiliğinden ayarlayabilen motorlara sahiptir. Talimatlar basittir: soketi takın, gökyüzüne işaret edin. Bu talimatlar her iki sırada da çalışır. Eğitim gerekmez." Elon Musk

Bunun anlamı herkesin internete her yerden erişebilmesidir. Çinli vatandaşlar Google'a ve Tiananmen Meydanı hakkında bilgiye erişebilecekler. Rusya vatandaşları dış kaynakları engelliyorsa, Rus vatandaşları Putin’in finansal ilişkilerinin harici analizini görebilecekler. Hint protestocuları internetten kesilemez.

Tabii ki, hükümetler Starlink Terminalini yasadışı hale getirecek. Ama bu kendi başına bir zafer olacak.

Sansür, görünmez olduğunda en iyi şekilde çalışır: insanlar alternatif bilgilerin, gerçekliğin diğer anlayışlarının olduğunu bile bilmediğinde. (Örneğin, geçen yıl bir akrabanın evindeki Çinli genç değişim öğrencileri Tiananmen Meydanı'nı hiç duymamışlardı ve Çin'i olumsuz bir ışık altında boyadıklarını hissettiği hikayelere inanmayı reddetti.)

Ancak dış dünyaya bağlanan bir cihaz kaçak hale geldiğinde, cam duvarlar opak hale gelir. İnsanlar diğer fikirleri görmelerini engellemek için duvarlar inşa edildiğinin farkındalar. Ve bu, dünya çapında ücretsiz, açık ve erişilebilir bir internet sürdürmenin en az bir adımıdır ve bu da popülasyonları kontrol etmeyi amaçlayan sahte haberler, propaganda ve bilgi yoksunluğu ile mücadeleye yardımcı olmalıdır.

Bu, splinternet'i başarmayı zorlaştırmaya yönelik bir adımdır. Musk, 1.000 uydunun temel hizmeti sağlamak için yeterli olacağını söyledi. SpaceX, 60 uydudan oluşan üçüncü bir grubu başlattı ve 2020'nin geri kalanında her iki haftada bir bu fırlatmaya devam etmesi bekleniyor.

(Bağlam için, yaklaşık 5.000'i hala yörüngede olan tüm uzay tarihinde sadece 9.000 uydu fırlatıldı. Ve sadece 2.000'i hala çalışıyor. Toplam kapasitenin dörtte biri veya beşte birinde bile Starlink gülünç bir şekilde büyük uydu takımyıldızı ve insanlık tarihinde görülmemiş - ve gökbilimciler ışık kirliliği konusunda meşru endişelere sahiptir.)

Musk 42.000 uyduya kadar fırlatma izni için başvuru yaparken, hepsini fırlatması pek mümkün değil. Ancak mevcut hızda, bir yıldan az bir sürede küresel ve engellenemeyen bir internet hizmeti sunulmalıdır. Bu, herkesin anında pembe olacağı anlamına gelmez.

Hükümetler, elbette, uydu sinyallerini sıkıştırabilir. Bununla birlikte, her yerde ve her zaman çalışmak mümkün değildir, hatta mümkündür. Ayrıca sahte bayrak ve diğer yanlış bilgilendirme projelerine katılmaya devam etmeleri muhtemeldir. Ve insanlar bugünlerde kendilerini kandırmak konusunda oldukça iyi görünüyorlar: kendilerini muhalif anlatıları engelleyen gerçeklik balonlarına kilitlemek. Ancak ortaya çıkan splinternet'teki herhangi bir boşluk, farklı bakış açıları ve umarım gerçek olgular için fırsatlardır." (1)

Şimdi ülkemizde durum ne,ona bir bakalım..

Bilindiği gibi ülkemizde de internet inanılmaz derecede çok pahalı ve üstelik dünyanın en berbat internet (düşük) hızları ile en berbat altyapı (tamir-çözüm) hizmetlerine sahibiz..Çok düşük hızdaki internete bile dünyanın parasını ödüyoruz ve internetle ilgili bir sorun çıktığında ise en kötü ve en berbat hizmetlerle karşı karşıya kalabiliyorsunuz..İnternet servis sağlayıcılar bu tür sorunlar çıktığında,size (daha çok sorun çıkması için herhalde) sürekli "bıdı bıdı operasyonları;"gereksiz konuşmalar,gereksiz bilgiler vs vs"" yapmaktan geri kalmıyorlar..Çözüm sunmaları gerekirken, ha bire sorun üstüne sorun çıkartıyorlar mesela..

Devlet,"internet altyapısının hızla devam ettiğini" söylüyor ama şimdiye kadar bu altyapının çoktan bitmesi gerekmiyor muydu? Yoksa bilerek mi bitirilmiyor yada neden bu kadar yavaş yapılıyor?

Türkiye'de internet fiyatları o kadar çok pahalı ki..

..yani ne desek "dünyanın en pahalı internetini" kullanıyoruz..Gerçekten Türkiye,dünyanın en pahalı internetine sahip ülkelerden biri..Şimdi ülkeler arasında internet fiyat karşılaştırması yapmıcaz,öğrenmek isteyen varsa buyursun,baksın internete..İnternette karşılaştırma yapabilirler..

İnterneti dolaşırken bu konuyu araştırıyorduk ki,google'a "Türkiye'de internet ücretsiz olmalıdır" diye yazdığımızda ilk sırada, change.org'da açılan güzel bir kampanya ile karşılaştık..Gerçekten çok samimi bir şekilde yazılmış ama kimse oralı bile olmamış! 20 destekçi ile kampanya site tarafından sonlandırılmış..Yazık! Bakmak isteyen olursa İŞTE BURADA..

Yani ne desek bilemiyoz,ülkemizde insanlar hem internet paralı ve pahalı diye ağlaşıp-dururlar, hem de internetin ülkemizde ücretsiz ve sınırsız olması için ilk adımı atanlar olunca,hemen arka plana saklanmatya başlarlar..Yav kardeşim,destek versenize,hem ağlayıp-sızlıyosunuz hem de böyle bir adım atılınca hemen saklanmaya çalışıyorsunuz..Çççççç! Yazık ya,toplum ne hale gelmiş!

Neyse,bakın "ülkemizde internetin pahalı olmasının gerçek sebepleriyle" ilgili güzel bir yazı da okuduk,bu yazıyıda okumanızı tavsiye ederiz..Gerçekten çok ilginç..

"Türkiye’de internetin yavaş ve pahalı olması bir tercih mi?
"İnternet hızında Türkiye’nin 102. sırada olduğunu söyleyen Füsun Nebil’e göre sansür ve erişim engellerinin yaygın olduğu Türkiye’de internet altyapısının geliştirilmemesi bilinçli bir tercih olabilir, Elif Akgül"  (2) Yazıyı direkt okumak istiyorsanız..BURADA

NOTUMUZ : Neyse, Türkiye bir otoriter rejim midir,yada otoriter bir rejimle mi yönetilmektedir? Orasını bilemiyoruz ama buna yakın bir düşünce de var maalsef..Eğer ülkemizdeki mevcut siyasal iktidar bir sürpriz yapar da "interneti ücretsiz" yaparsa,işte o zaman bu yukarda yazılan "oteriter rejimler" sıfatından da kurtulmuş olacaktır herhalde..Neyse,hadi "interneti ücretsiz" yapsınlar da hem vatandaş sevinsin hem de siyasal iktidar bu şüpheden kurtulsun..Dileğimiz bu yöndedir..Saygılarımızla...

KAYNAKLAR
------------------
(1)Elon Musk’s 42,000 StarLink Satellites Could Just Save The World
https://www.forbes.com/sites/johnkoetsier/2020/01/09/elon-musks-42000-starlink-satellites-could-just-save-the-world/#1e242eae4c2c
ET:20.07.2020
(2) Türkiye’de internetin yavaş ve pahalı olması bir tercih mi?
https://www.freewebturkey.com/turkiyede-internetin-yavas-ve-pahali-olmasi-bir-tercih-mi/
ET: 29.01.2020
(3) Internet from Space: Elon Musk Halfway to fulfill his Dream
https://www.globalvillagespace.com/internet-from-space-elon-musk-halfway-to-fulfill-his-dream/
ET:20.07.2020

✔Researchs and Reviews Author by Ertuğrul Yıldırım 🙂💓

15 yorum:

  1. Paralı olup da doğru düzgün çalışsa ona da razıyız.

    YanıtlaSil
  2. Üzülerek söylüyorum. Diğer yazını okuduğumda da söylediğim gibi olsa mükemmel olur ama bazıları işine hiç gelmez. Zaten her şey küçük bir kesimin çıkarları, büyük bir kesimin ise mağduriyetiyle sonuçlanmıyor mu?

    YanıtlaSil
  3. 2027de proje tamamlanacakmış biz o zamana kadar paralıya devam abi

    YanıtlaSil
  4. interneti sansürleyenden eşit ağ hakkı talebi biraz ütopik tabii. öyle bi hak tanısalardı şu şu şu sitelere girilebilecek derlerdi sanırım.

    YanıtlaSil
  5. hadi hayırlısı olur işallah madem o zaman musk ın askerleri oluruuz :)

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Ertuğrul bey,

    Bulunduğunuz bir yerden dünyanın yörüngesindeki bir uydu ile internetinizle iletişime geçmek başlı başına insana özgürlüğün sınırsızlığını hissettirmesi demektir. Dolayısıyla bu durumun önüne kimse geçemez.. Emeğinize sağlık. Sevgiyle kalınız.

    YanıtlaSil
  7. Nikola Tesla'nın da en büyük hayali dünyada elektiriğin ücretsiz olması idi ama gerçekleştiremedi maaleesef..
    Elon Musk' ın bu düşüncesi harika ve ücretsiz internet büyük bir hizmet ama gerçekleşecek mi bunu zaman gösterecek bence :)

    YanıtlaSil
  8. Bence de dilerim en kısa zamanda olur hayırlısıyla .Herşey internetten oldu, hayatımız internet sanki 😁

    YanıtlaSil
  9. yine çok ilginç bir yazı gerçekten Ertuğrul Bey internet çok kilit bir konu bakalım Elon Musk projesinde başarılı olacak mı?:)

    YanıtlaSil
  10. Ücreti geçtim 2020nin Türkiyesinde kağnı gibi internete sahibiz

    YanıtlaSil
  11. Bu sektörden para kazananlar neden böyle güzel bişeyi istesin ki ?

    YanıtlaSil
  12. Gerçekten internete iyi bir para ödüyoruz ülkece :(

    YanıtlaSil
  13. İnternete çok para gidiyor çoook :)

    YanıtlaSil
  14. 102. miyiz? Dünyada zaten kaç ülke var ki? :)) Tekelci iletişim devine karşı pahalı internete itiraz etme hakkımız yok sanırım. Ya seveceğiz ya terk edeceğiz. Toplanıp sokağa çıksak yasak. Sosyal medyadan sesimizi duyursak o da artık tehlikeli. Bir zamanlar aykırı fikirleri yok etmek için kitap yakılırdı. Şimdilerde bunu internet erişim haklarıyla oynayarak yapıyorlar.
    Güzel bir yazıydı çok teşekkürler. Elon Musk'a da buradan selamlar, soketleri hazırlayalım :)

    YanıtlaSil
  15. İnşallah öldürmezler tesla gibi adamı tek korkum bu

    YanıtlaSil

YORUM UYARISI : Yorumlara link ve telefon numarası bırakmak,küfür,hakaret vb gibi suç unsuru olabilecek ve herhangi bir sorunda yasal soruşturma sözkonusu olabilecek bir isim vermek vb gibi yazılar yazmak yasaktır.Özellikle de bunları Unknow olarak yayınlayan yorumlar dikkate alınmayacaktır.Tespit edilirse yayınlanmaz yada silinir..