1 Nisan 2020 Çarşamba

Covid-19 Amerikan dolarını bitirme planı mı? Dünya "Temassız Ödeme" sistemlerine geçiyor.

                                       Covid-19 plan to finish the US dollar? - illustrasyon E.Y.

* Amerikan doları, covid-19'a yenilir mi?
* Kağıt ve madeni paralar tarih mi oluyor?
* Covid-19 virüsünün yayılmasını WHO'mu sağladı?

Dünya, kripto para diye de adlandırılan "dijital para (temassız ödeme)" dönemine geçiyor..

"Temassız Ödemeler" konusunda ülkeler yavaş yavaş kararlar almaya başladılar..Bunlardan biri de İngiltere..1 nisandan itibaren İngiliz parakendeciler, dijital paraya geçeceklerini duyurmuşlardı..Afrika birliğinin ise mobil ödemelere yöneldikleri bildiriliyor.AB ülkelerinin birçoğunda da temassız ödemeler konusunda yavaş yavaş kararlar alınmaya başlandığı görülüyor..

Eleştirilerin odağında DSÖ(WHO) var..

* DSÖ,covid-19 virüsünün dünyaya yayılmasını engellemek için ne kadar bu kadar geç davrandı?
* Kasıtlı olarak mı engellemedi?

Kısa adı DSÖ olan Dünya Sağlık Örgütü(WHO)nün covid-19 virüsü ve yayılması konusunda geç tavır sergilemesine yapılan eleştiriler bitmeden, DSÖ'nün apar topar,"bu virüsün yayılmasını durdurabilmek için" kamuoyuna ,"kağıt para kullanımının azaltılması çerçevesinde, temassız ödemelere (dijital para)" geçiş yapılması konusunda açıklamalar yapması, kafaları iyice karıştırdı.. Bu karşıklık, DSÖ'nün daha önceleri "bu virüsün dünyaya hızla yayılmasını engelleyebilmek için önceleri sessiz kaldığı" eleştiri ve şüphelerine de yol açmış durumda..

Ticaret Savaşları

Bilindiği gibi Amerikan doları, küresel güçte hemen hemen tüm dünyayı etkileyen bir para birimi.. Yani aslında "küresel bir güç".. Bu öyle bir güç ki, koskoca Çin ve Rusya gibi dev ülkelerin ekonomisini de ciddi anlamda olumsuz etkileyen bir faktöre dönüşmeye başladığı görülüyordu..En son Çin ve ABD arasındaki ekonomik krizde, (TİCARET SAVAŞINDA) ABD'nin Çin başta olmak üzere dünyanın belli başlı ülkelerine "ekonomik ambargo" uygulamaya başlaması, küresel bir krize yol açmıştı..

ABD, kendi para birimi olan "Amerikan doları"nı doğal olarak, dünya piyasasında canlı tutmaya çalışıyor ve para biriminin küresel bir güç olmaktan çıkmasını engellemek  için, "amborgo" gibi  bu tür tedbirler almaya çalışıyordu..

Ancak çok gariptir ki bu esnada Çin ve ABD arasındaki bu ticaret savaşı kızışmışken birden, covid-19 denilen coronavirüs diye bir virüs paniği ortalığı sardı. Dünyaya çok garip birşekilde hızla yayılmaya başladı. Ve virüs ABD'ye sıçradı. Dünya sağlık örgütü (who), garip bir şekilde "kripto para" olarak da bilinen "temassız ödeme" sistemlerine geçilmesini istedi.. Ardından da çok sayıda ülke temassız ödeme sistemlerine geçmeye başladı..

Başladı da bu ABD dolarının sonunu getirir mi? Orasını kimse getiremiyor..

Bu covid-19'un bir biyolojik silah olup-özellikle de ABD dolarının hedef alındığı  "ABD dolarının küresel bir güç olmasını engellemek ve ABD'yi çökertmek için dünyaya yaydırıldığı" şüpheler arasında..

Tabii bunlar sadece şüphe ve varsayımlar..Ama olmayacak gibi de değil..Sırf birilerini yada bir ülkeyi yok edebilmek için bu tür biyolojik silahların ,dünya genelinde kullanılmasından hiç bir düşman devlet yada yasadışı örgütler hiç rahatsızlık duymaz..Bu gerçek yüzyıllardır bilinen bir gerçektir..Savaşlarda acımak olmadığı için, insanlığın yok edilmesi de onlar için hiçbirşey değildir..

Peki,bunları bir kenara bırakırsak...

* Eğer dünya kripto para (temassız ödeme) sistemine geçerse, ABD doları gerçekten de küresel güç olmaktan çıkar mı?
* Yoksa ABD doları daha da güçlenerek mi çıkar?

Orasını bilemiyoruz,herşeyi zaman gösterecek.. Şimdi buraya nasıl geldik ona bir bakalım..

İŞTE ŞÜPHELER VE DETAYLAR..

"Dünya Sağlık Örgütü neden koronavirüsü pandemi ilan etmek için bu kadar uzun süre bekledi?
Panikten kaçınmaya çalışan uluslararası kurum şimdi, rahatlığın daha büyük tehlike olduğuna inanıyor. Dün 11 Mart'ta Dünya Sağlık Örgütü (WHO) genel müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus veya Tedros bilindiği gibi Covid-19 salgını DSÖ'nün “dünya çapında yeni bir hastalığın yayılması” tanımına göre bir salgın ilan etti. Karar, DSÖ'nün hastalığın ciddiyeti ve yayılma oranı ve endişe verici eylemsizlik seviyeleriyle “derinden endişe duyduğu” için açıklandı.

Çin'de yeni enfeksiyonların oranı azalırken, bu ülke dışındaki davaların sayısı son iki haftada 13 kat artmış ve etkilenen ülke sayısı üç katına çıkmıştır. 125 ülkede 127.000'den fazla vaka var, dünyada 195 ülke var ve 4.292 kişi öldü. Tedros, “Önümüzdeki günlerde ve haftalarda, ölüm sayısının ve etkilenen ülke sayısının daha da arttığını görmeyi bekliyoruz” dedi.

DSÖ, daha önce bir pandemi bildirmediği için geniş ölçüde eleştirildi. Ancak örgüt, 30 Ocak'ta krizin maksimum tehdit seviyesine karşılık geldiğini kabul ederek küresel bir sağlık acil durumu ilan etti. Bu karar, DSÖ'nün krize yönelik mevcut tüm güçlerini ve kaynaklarını açığa çıkardı. Öyleyse neden şimdi bir salgın ilan ettiniz?

Anahtar, “endişe verici eylemsizlik seviyeleri” dir. DSÖ, paniğin ters etki yarattığını, ancak yakınmanın da olduğunu bilir. Geçtiğimiz birkaç hafta içinde panikten kaçınmaya çalıştıysa, şimdi şikayetin daha büyük tehlike olduğuna karar veriyor. Tedros, “Bunu yeterince yüksek veya yeterince açık veya yeterince veya yeterince sık söyleyemeyiz: tüm ülkeler hala bu salgının gidişatını değiştirebilir” dedi. “Ülkeler test ederse, tedavi eder, izole eder, izler ve yanıt verirlerse, bir avuç vakası olanlar bu vakaların kümelenmesini ve bu kümelerin toplumdan geçmesini engelleyebilir.” (1)

"DSÖ(WHO), neden koronavirüsü pandemik olarak adlandırmayı bekledi.
Virüs Antarktika hariç tüm kıtalara yayıldı. Ancak DSÖ bunun için “salgın” terimini kullanmaya devam etti. 9 Mart Pazartesi gününden itibaren yeni koronavirüs vakaları dünya çapında 110.000'i geçti ve ABD, İtalya ve İran'da (Çin ve Güney Kore'de rahatlama olsa da) ve dünyadaki daha fazla ülkede vakaları açıklayan salgınlar ortaya çıktı. ABD'de Washington eyaletinde, Kaliforniya'da, Boston'da, New York'ta ve başka yerlerde sayıları giderek artan 600'den fazla teyit edilmiş vaka var.

Dünya Sağlık Örgütü başkanı, dünyanın “bilinmeyen topraklarda” olduğunu ve dünya çapında ciddi salgınlara neden olan tehlikeli ve hızla yayılan bir hastalığı olduğunu söyledi. Ancak Dünya Sağlık Örgütü'nün salgını tanımlamak için henüz kullanmadığı bir kelime var: “salgın”. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus Pazartesi günü düzenlenen bir brifingde yaptığı açıklamada, "Bir pandemi tehdidi çok gerçek oldu" dedi.

DSÖ, hastalığın etkisi konusunda hala belirsizlik olduğundan, çoğu ülkede hâlâ sadece birkaç vaka bulunduğunu ve sınırlamaların henüz ümitsiz olmadığını, “pandemik” kelimesinin henüz uygun olmadığını söylüyor. Ancak birçok gözlemci, DSÖ'nün ortaya çıkardığı şeyin şimdi kelimenin tanımına uyduğuna inanma kararına katılmamıştır.

Yeni koronavirüs, 100'den fazla ülke ve bölgedeki vakalarla ve 100'den fazla vaka bildiren 20 ülkede küresel yayılmaya devam ettikçe, uzmanların bazıları, bazılarının geçmişte görülen önemli hastalık salgınlarına ve SARS'tan gelen pandemilere karşı endişe duyduğu karşılaştırmalar yaptı. MERS, son 200 yılın en büyük felaketlerinden biri olan 1918-19 İspanyol gribi." (2)

Dünya Bankası(World Bank Group)'da bu eleştirilerden nasibi aldı..

"Dünya Bankası'nın 500 milyon dolarlık salgın programı 'insanların ölmesini beklemek' ile suçlandı.
Karmaşık ödeme kriterleri nedeniyle "müstehcen" markalı yoksul ülkeler için hızlı fon sağlamak üzere tasarlanmış tahviller. Sağlık uzmanları, en yoksul ülkelerin sağlık acil durumlarıyla başa çıkmalarına yardımcı olmak için 500 milyon dolarlık bir Dünya Bankası planının “çok az çok geç” olduğunu söylüyor.

İlk pandemik acil durum finansmanı (PEF) tahvilleri 2017'de batı Afrika'daki Ebola salgını sonrasında bankanın başkanı Jim Yong Kim tarafından başlatıldı. Pandemiyle karşılaşan ülkelere hızlı bir şekilde para aktararak potansiyel olarak “milyonlarca hayatı ve tüm ekonomileri kurtarmak” için tasarlanmıştır. Ancak eleştirmenler, yüksek faizli tahvillerin “delice karmaşık” koşullarının yatırımcılara karşı aşırı derecede eğri olduğunu söylerken, kurbanlar için herhangi bir ödeme çok geç gelebilir. Bir ekonomist, salgının ne kadar ölümcül olduğuna bağlı olan tahvil ödemelerini “müstehcen” olarak nitelendirdi.

Harvard Global Sağlık Enstitüsü'nde otuz yıldır Dünya Bankası'nda iktisatçı olan Olga Jonas şöyle dedi: “Tüm mekanizma son derece talihsiz. Hedefler, en yoksul ülkelerin salgınlara hızla tepki vermesine yardımcı olmaktı. Bulaşıcı hastalık katlanarak yayılır ve koronavirüs çok hızlı bir büyüme oranına sahiptir. Ancak bağlar sadece hastalık uzun süre yayıldığında tetiklenir. ” (3)

WHO ve Dünya Bankası eleştirilirken, dünyada sessiz sedasız "temassız ödeme (kripto para)" sistemleri devreye girmeye başladı..

DSÖ'nün temassız para ödemelerini teşvik etmesi ilgi çekiciydi..

"DSÖ, COVID-19 nedeniyle temassız ödemelerin kullanılmasını teşvik etmektedir.
COVID-19 salgınının bir parçası olarak merkez bankaları fiziksel faturaların karantinaya alınmasına başvurdu ve hatta bazıları banknot yakacak kadar ileri gidiyor. Güney Kore'nin merkez bankası olan Kore Bankası, yerel bankalardan gelen fiziksel banknotlar için karantina politikası uyguladı. “COVID-19 hastalığına neden olan [SARS-CoV-2] virüsünün genellikle dokuz gün içinde öldüğü” göz önüne alındığında, banknotları iki haftaya kadar güvende tutacaklar. 15 Şubat'a kadar Çinli borç verenler, hükümet tarafından hangi bölgeden geldiklerine bağlı olarak faturaları dezenfekte etmeleri ve 14 güne kadar güvende tutmaları istendi. Federal Rezerv aynı zamanda ekonomiye geri dönmeden önce Asya'dan ABD Doları banknotlarını 7-10 gün ayırmaya başladı. İngiltere Merkez Bankası, dolaşımdaki banknotların “bakteri ve virüs” tutabileceğini kabul etti ve insanların para kullandıktan sonra ellerini yıkamasını önerdi.

Bu nedenle, CDC, diğer nedenlerin yanı sıra, genel olarak enfeksiyonları azaltmanın bir yolu olarak el yıkama konusunda çok titizdir. İyi korunmuş el yıkama, CDC'ye göre, genel popülasyonda soğuk algınlığı gibi solunum hastalıklarını% 16-21 oranında azaltır. Merkez bankaları doğası gereği riskten kaçınırlar - bu nedenle bu önlemler gerçek riski tam olarak yansıtmayabilir. Bununla birlikte, merkez bankalarının bir salgındaki fiziksel nakit hakkında nasıl düşündükleri konusunda kesinlikle iyi bir metriktir. COVID-19'un enfeksiyonu fiziksel banknotlar yoluyla potansiyel olarak yaydığı konusundaki bu endişe nedeniyle, DSÖ'nün bir sözcüsü Telgraf'a “insanların mümkünse temassız [ödeme] teknolojisini kullanması gerektiğini” söyledi. Bu, fiziksel bir bakış açısından tamamen temassız hale getirilebilen ve yine de banknotların aktardığı bir değerin aktarılmasına izin veren kripto para birimleri için yararlı olabilir." (4)

DSÖ'nün bu çıkışından sonra temassız ödemeler giderek hızla yayılmaya başladı..

"Temassız ödemeler covid-19 krizinde artmaya başladı.
Temassız ödemeler; COVID-19'un yaygınlaşmasıyla birlikte bu tür yöntemlerin çok popüler olmadığı ülkelerde artmaya ve daha çok tercih edilen bir ödeme yöntemi haline gelmeye başladı. Temassız ve dijital ödeme yöntemleri daha az fiziksel etkileşim gerektirir ve daha güvenlidir. ABD'li alıcılar ödeme yöntemlerini yeniden değerlendiriyor. Amerikalılar her gün ellerindeki parayı yeniden gözden geçirmeye başladılar. ABD'de güvende kalmak için aldıkları diğer önlemlerin yanı sıra, yıllarca süren isteksizlikten sonra dijital cüzdanları ve temassız ödemeleri de benimsemeye hazır olabilir. Temassız teknoloji, müşterilerin kartlarını bir satış noktası terminaline dokunarak ödeme yapmalarını sağlar. Kartlar, çip ve PIN ödemelerine daha hızlı bir alternatiftir ve daha az fiziksel etkileşim gerektirir.

WalletHub'da bir analist olan Jill Gonzalez, “Kredi kartının temassız kapasitesinin kullanılması tüketicilere daha fazla huzur vermenize yardımcı olabilir” dedi. Daha fazla tüketici, salgın sırasında nakit ve kredi kartlarının kullanılmasını önlemek için Apple Pay veya Google Pay gibi dijital cüzdanlar aracılığıyla benzer "dokun ve git" işlemlerini tercih edebilir. Ayrıca bu yöntemlerin çok daha güvenli olduğu düşünülmektedir." (5)

"AB, koronavirüs riskini azaltmak için temassız ödemeleri teşvik etmektedir.
Avrupa Birliği mali gözlemcisi, ödeme şirketlerinin Reuters tarafından hazırlanan bir rapora göre koronavirüsün yayılmasını engellemeye yardımcı olmak için daha fazla temassız ödeme kullanmaları gerektiğini söyledi. Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA), Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) nakit kullanmama ve virüsün yayılmasını daha iyi etkileyebilecek ödeme biçimlerine bağlı kalmayla ilgili öncülüğünü takip ediyor.

WHO, bir kartın ödeme terminalinin üzerinde tutulması veya Apple Pay veya Samsung Pay gibi bir akıllı telefon uygulaması kullanılması gibi yöntemler önerir. İTÇ, ödeme şirketlerinin temassız ödeme limitlerini, eğer yapabilirlerse 54 dolar olan 50 avroya yükseltmesi gerektiğini de belirtti." (6)

"İngiltere, COVID-19 nedeniyle temassız kart ödemeleri için harcama limitini artıracak.
İngiltere Finans'a göre bir bankacılık ve finans kolektif kuruluşu, temassız kart ödemeleri için harcama limiti 1 Nisan'da ulusal piyasaya çıkışla birlikte Birleşik Krallık'ta 30 £ 'dan (35.91 $) 45 £' a (53.87 $) yükselecek. Karar, bu hafta diğer Avrupa ülkelerinin kararlarını izliyor ve bankacılık endüstrisinin COVID-19 salgınına tepkisinin bir parçası. 45 £ 'dan fazla harcama yapan tüketiciler (53.87 $), biyometrik teknolojiler tarafından doğrulandığında sınırsız olan chip ve PIN nakit ve mobil ödemelerle ödeme yapabilirler." (7)

"İngiliz perakendeciler koronavirüs ile savaşırken daha büyük alımlar için temassız ödemeleri kullanacaklar.
Londra (CNN Business) Mağazalar için temassız sınır, perakendeciler dünyayı süpürürken koronavirüs pandemisi sırasında mağazalarda fiziksel teması azaltmak için çalışırken 30 £ 'dan (35 $) 45 £' a (52 $) yükselecek. Temassız ödeme, kart okuyucularına banka ve kredi kartlarına dokunmayı ve PIN kodu girme ihtiyacını ortadan kaldırmayı içerir. İngiliz Perakende Konsorsiyumu Salı günü yaptığı açıklamada, yeni ödeme sınırının İngiltere'deki bazı mağazalarda 1 Nisan'dan itibaren geçerli olacağını söyledi. Temassız harcama sınırını yükseltmenin "fiziksel temas ihtiyacını azaltacağını" da sözlerine ekledi.

Diğer ülkeler, Johns Hopkins Üniversitesi'ne göre, dünya genelinde 380.000'den fazla insanı enfekte eden ve 16.500'den fazla kişiyi öldüren koronavirüs salgını sonrasında nakit yönetimini azaltmak için önlemler aldılar. Virüs hakkında hala bilinmeyen çok şey var, ancak Dünya Sağlık Örgütü'ne göre yüzeylerde en az birkaç saat hayatta kaldığı görülüyor. Bu ayın başlarında Güney Kore merkez bankası, notların virüsü Reuters'e göre taşımamasını sağlamak için yerel bankalardan gelen nakit miktarını iki hafta karantinaya alacağını söyledi. Çin ayrıca ultraviyole ışık ve yüksek sıcaklıklarla potansiyel olarak enfekte olmuş nakit temizliği ve bazı durumlarda onu yok etme konusunda büyük bir girişim başlattı." (8)
"

"Afrika, COVID-19'u durdurmak için bir araç olarak mobil ödemelere yöneliyor.
Afrika, COVID-19'un yayılmasını engellemek için dijital finansı kullanıyor. Kıtadaki hükümetler ve girişimler, Dünya Sağlık Örgütü'nün koronavirüsün yayılması için bir kanal olarak işaretlediği nakitten daha fazla miktarda ödeme işlemini mobil paraya kaydırmak için önlemler uyguluyorlar. Son on yılda Afrika'da meydana gelen fintech'teki patlama ile kolaylaştırılan bir seçenektir. Birkaç tahmine göre, kıta dünyanın bankacılık dışı nüfusunun en büyük payına ev sahipliği yapıyor ve çok sayıda yetersiz bankacılık ve KOBİ'ye sahip. Ancak bu nedenle, son verilere göre, finansal kapsama odaklanan fintech ve girişimler artık Afrika'da her yıl VC finansmanının çoğunluğunu alıyor.

COVID-19 vakaları geçen hafta kıtanın büyük ekonomilerinde büyümeye başladıkça, Afrika’nın dijital ödeme kabulünde lideri Kenya halk sağlığı aracı olarak mobil paraya döndü. Ülkenin en büyük teleferiği Safaricom, COVID-19'a yanıt olarak fiziksel para alışverişini azaltmak için Doğu Afrika'nın önde gelen mobil para ürünü M-Pesa'ya ücretten feragat etti." (9)

"Merkez bankaları COVID-19'a karşı temassız ödemeleri zorluyor
Kenya ve İrlanda da dahil olmak üzere artan sayıda ülkede hükümet yetkilileri, koronavirüs pandemisi arttıkça temassız ödemeleri teşvik etmek için önlemler almaktadır. Hareketler dünya çapındaki hükümetlerin 'fiziksel mesafeyi' teşvik etmeye ve cansız nesnelerin mikrop taşıyan özellikleri hakkındaki farkındalığı artırmaya çalıştıkça ortaya çıkıyor. Koronavirüsün kağıt para ve madeni paralarla yayılabileceğine dair endişeler var. Kenya Merkez Bankası (CBK) banknotların karantinaya alınması ve nakitsiz ödemelerin teşvik edilmesi de dahil olmak üzere çok sayıda önlem açıkladı.

İrlanda Merkez Bankası, ülkenin maliye bakanı bankacılık endüstrisinden temassız ödemelerde maksimum limiti artırmasını isterken, halkın geçici olarak eski veya hasarlı banknot değişimi yapmasını yasakladı. Bu arada Güney Afrika’nın merkez bankası, bankanın kamuoyundan parayı "geri çağırdığını" iddia ettikleri bildirildi." (10)

Bu haber çok ilginç..Aslında kredi kartlarının daha çok bakteri taşıdığına dair bir araştırmaya yer verilmiş..

"Mikrop basmış nakit, temassız ödeme kullanımını artırabilir.
Amerikalılar, koronavirüs yayıldıkça her gün ellerindeki parayı yeniden düşünmeye başladılar. Bazı uzmanlar, COVID-19'un kapı tokmağı ve korkuluk gibi diğer yüzeylerde de hayatta kalabildiği gibi para birimine kilitlenebileceğini söyledi. Diğer yandan kredi kartları daha iyi olmayabilir. CreditCards.com tarafından yapılan bir araştırmaya göre kredi kartları bozuk para veya nakitten daha fazla bakteri taşıyor.

Kağıt para veya geleneksel kredi kartlarından vazgeçmek istemeyenler için Üye Erişim CEO'su Cyndie Martini ABD'deki kredi birimlerinde Visa hizmetleri için bir toplayıcı işleme mikropların yayılmasını önlemek için ekstra özen gösterilmesini tavsiye eder. “Evinizden çıkacaksanız ve yüzeylere dokunacağınızı biliyorsanız, şimdi plastik eldiven giymek için iyi bir zaman olabilir” dedi. Güvende kalmak için aldıkları diğer önlemler arasında Amerikalılar da yıllarca süren isteksizlikten sonra dijital cüzdanları ve temassız ödemeleri kabul etmeye hazır olabilirler." (11)

Diğer ilginç Covid-19 Haberleri

"Trump: Araba kazalarında her yıl koronavirüsten çok daha fazla insan kaybediyoruz ama firmalara çağrı yapmıyoruz
Trump, trafik kazaları nedeniyle otomobil firmalarına üretimi durdurma çağrısı yapmadıklarını ifade etti. ABD Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla bazı önlemlerin hayata geçirildiği ülkede, hayatın bir an önce normale dönmesini istediğini belirterek, "Ekonomimizi Paskalya Bayramı'na (12 Nisan) kadar eski haline getirebilirsek sevineceğim. İnsanların bir an önce işlerinin başına dönmesine istiyorum" ifadesini kullandı.

ABD'de her yıl grip nedeniyle on binlerce kişinin yaşamını yitirdiğine işaret eden Trump, "Araba kazalarında da her yıl Kovid-19'dan çok daha fazla insan kaybediyoruz. Ama otomobil firmalarına, üretimi durdurma çağrısı yapmıyoruz. Herkes işine dönmeli" değerlendirmesinde bulundu." (13)

"Trump, Covid-19'la mücadele için ABD tarihinin en büyük mali paketini açıkladı: 6 trilyon dolar
Koronavirüs vakalarının her 2-3 günde bir iki katına çıktığı Amerika Birleşik Devletleri’nde Başkan Donald Trump 6 trilyon dolarlık ekonomi paketi açıkladı. Bu paket sayesinde “Amerikan halkı tünelin sonundaki ışığı görebiliyor” diyen Trump, salı günü ‘Kornavirüs Görev Gücü’ brifinginde yaptığı konuşmada ekonominin Paskalya tatili itibarı ile eski haline gelmesini istediğini belirterek 12 Nisan tarihini işaret etti." (14)

"ABD’li avukatlardan Çin’e 20 trilyon dolarlık dava: Kovid-19'un Vuhan'da üretildiği iddia edildi
Çin’e dava açan ABD’li avukatlar, ülkeyi biyolojik silah üreterek koronavirüs salgınını başlatmakla suçladı. Tüm dünya yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele ederken, bir grup ABD’li avukat salgının başladığı ülke olan Çin’e tazminat davası açtı. ABD’li avukat Larry Klayman ve savunma grubu Freedom Watch, Çin hükümeti, Çin ordusu, Wuhan Viroloji Enstitüsü ile enstitü direktörü Shi Zhengli ve Çin ordusu Tümgenerali Chen Wei'ne 20 trilyon dolar değerinde tazminat davası açtı." (12)

"Endonezya, COVID-19'la mücadele için 25 milyar dolar ayırdı
Endonezya, yeni tip koronavirüsle (COVID-19) mücadele için 25 milyar dolar kaynak ayırdığını açıkladı. Devlet Başkanı Joko Widodo, yaptığı açıklamada, COVID-19'la mücadele ve virüsün ekonomiye yansımasını hafifletmek amacıyla 405,1 trilyon rupiah (yaklaşık 25 milyar dolar) ilave bütçe ayrıldığını açıkladı. Tüm bölgelere mali destek sağlanacağını belirten Widodo, COVID-19’un ülke ekonomisine ve finansal sisteme etkisini azaltmayı amaçladıklarını ifade etti." (17)

"Google'dan 800 milyon dolarlık corona virüs paketi
ABD merkezli teknoloji devi Google, corona virüs (COVID-19) ile mücadele için 800 milyon dolar bağışlayacağını duyurdu. (....) CNN International’da yer alan habere göre, salgının ekonomik etkileri ile mücadele için Google da kolları sıvadı. Bu amaç kapsamında 800 milyon dolar ayıran şirket, Dünya Sağlık Örgütü'ne ve diğer devlet kurumlarına COVID-19'un yayılmasıyla mücadele konusunda bilgi sağlamasına yardımcı olmak amacı ile 250 milyon dolarlık reklam hibesi de içeriyor." (18)

"ABD'de bir market, müşterinin üzerine öksürdüğü 35 bin dolarlık ürünü Covid 19 şüphesiyle çöpe attı
ABD’nin Pensilvanya eyaletindeki market sahibi, bir kadının yiyeceklerin üzerine kasten öksürmesi üzerine, koronavirüs bulaşabileceği korkusu ile 35 bin dolar değerindeki ürünü çöpe attı. Söz konusu kadının 'terör saldırısı suçlamasıyla' yargılanacağı belirtiliyor. Çarşamba günü Hanover şehrinde bulunan Gerrity's adlı süpermarkette meydana gelen olayda işletmenin ortaklarından Joe Fasula, Margaret Ann Cirko adlı bir kadının içeri girerek taze ürünler, fırın bölümündeki gıdalar, et ve manav reyonunda yer alan bütün ürünlerin üzerine kasti bir şekilde öksürdüğünü açıkladı." (15)

"Afrika'nın 6 ülkesinde henüz Kovid-19 vakası görülmedi
Burundi, Komorlar Birliği, Lesotho, Malavi, Sao Tome ve Principe ile Güney Sudan'da henüz koronavirüs vakası tespit edilmedi. Çin'de ortaya çıkan ve birçok ülkeye yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19), Afrika'nın 6 ülkesinde henüz tespit edilmedi. Tüm dünyayı etkisi altına alan ve 803 bin kişinin yakalandığı küresel pandemi, şu ana kadar sadece küçük ve izole ada ülkelerinin yanı sıra Yemen ve dışa kapalı Kuzey Kore'de görülmedi. Afrika kıtasındaki 54 ülkenin 6'sında resmi verilere göre şu ana kadar hiçbir vaka tespit edilmedi. Uzmanlar, bunu bazı ülkelerin izole konumlarına, bazı ülkelerde de vakaları tespit edecek ekipman eksikliğine bağlıyor." (16)

"Trump Yönetimi Coronavirüs'e İlk Tepkisini Ortaya Koydu. Düzeltmek için yeterli zaman var mı?
Donald Trump'ın cumhurbaşkanlığı boyunca uğursuz bir soru havada asılı kaldı: Gerçekten ciddi bir krizi nasıl ele alacaktı? Şimdi biliyoruz. Yeni korona virüsü salgını bugüne kadar dünya çapında 200.000'den fazla insana bulaştı ve ABD'de hızla yayılıyor. Uzmanlar, COVID-19'un korona virüsünün neden olduğu solunum hastalığının dünya çapında milyonlarca insanı etkileyebileceğini ve yüz binlerce Amerikalıyı öldürebileceğini düşünüyor. En azından 11 Eylül 2001 terör saldırılarından bu yana Amerikan yaşamı için en tehlikeli tehditle karşı karşıya kalan 45. Cumhurbaşkanı işleri daha da kötüleştirdi." (23)

Murat Çabas: Virüs, doları kurtarmak için mi?
Koronavirüs sonrası dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeler ister istemez bu soruyu sormamıza neden oluyor. Yıllarca, "Sakın para basmayın enflasyon olur" diyen kapitalist dünya bugün "para basın" diyor, devletler birbiri ardınca devasa tedbir paketleri açıklıyor. ABD 2 trilyon dolar, Almanya 800 milyar dolar değerinde paketleri onayladı. İngiltere 400 milyar dolar, Fransa 373 milyar dolar, İspanya 216 milyar dolar, Kanada 82 milyar dolar, İtalya 37.3 milyar dolar, Japonya 19 milyar dolar ve diğer ülkelerin de açıkladığı paketlerle toplamda 7 trilyon doları aşkın bir finansal hacimden bahsediliyor. Yani dünya genelinde bu kadar para basılacak ve dağıtılacak." (24)

ABD, koronavirüsü "Allah'ın lütfu" sayıyor!
Çin, Tayvan ve Japonya'da koronavirüsün ABD'de doğduğuna dair haber ve analizler yayınlanıyor. Teori Dergisi'nde Ergin Gül'ün "globalresearch"ten çevirdiği, oda tv'nin de yayınladığı makale "Virüs ABD'de mi doğdu?" başlığı taşıyor. Makaleye göre, virüs salgını ilk olarak 2019 sonunda ABD'de başladı, hatta ölümler oldu ama vakalar "grip" olarak kayda geçti… Virüsü Çin'e taşıyanlar ise Dünya Askeri Oyunları için Vuhan'a gelen ve bu arada deniz ürünleri pazarını da gezen Amerikan ordusu sporcuları oldu!İngiltere'de ise bir hükümet raporu basına sızdı. Rapora göre, salgın 2021 baharına kadar yani bir yıl sürebilir… "(25)

"Çin hükümetinin kayıtlarına göre ilk Covid-19 davası Kasım ayında gerçekleşti.
Çin basını, yetkililerin yeni virüsü kabul etmeden önce 17 Kasım haftalarında tespit edilen en eski vakanın olduğunu söyledi. Covid-19'dan muzdarip olan birisinin ilk vakası, yayınlanmamış Çin hükümet verilerine ilişkin medya raporlarına göre 17 Kasım'a kadar izlenebilir. Güney Çin Sabah Postası'ndaki raporda, Çinli yetkililerin geçen yıl virüsü kasıyor ve tıbbi gözetim altında olan en erken 266 kişiyi belirledikleri ve en erken vaka yetkililerin yeni virüsün ortaya çıktığını açıklamadan 17 Kasım hafta önce gerçekleştiğini söyledi. Çin hükümeti, Hubei eyaletindeki Wuhan şehrinde ortaya çıkan yeni bir Sars benzeri virüs hakkında meslektaşlarını uyarmaya çalışan doktorlar üzerindeki çatlaklar da dahil olmak üzere, erken haftalarda salgını örtme girişimleri konusunda geniş ölçüde eleştirildi."  (21)

"Salgına üç ay kaldı, burada koronavirüsün insanları enfekte etme olasılığı var.
Bu pandemik bilim adamları üç aydır yeni koronavirüsü anlamaya geliyorlar. Örneğin, bu virüs kadar korkunç olduğunu hayal edilebilecek en kötü kıyamet virüsü olmadığını biliyorlar. Covid-19 virüsün neden olduğu hastalık kızamık kadar bulaşıcı değildir ve çok tehlikeli olmasına rağmen, Ebola dediği gibi enfekte olmuş bir kişiyi öldürme olasılığı yoktur. Ancak SARS-CoV-2'nin kritik önem taşıyan bir calamitous özelliği var: yenilik. Geçen sene geç saatlerde bir hayvan konakçısından insan nüfusuna atladığında hiç kimsenin bağışıklığı yoktu. Bu nedenle, yeni koronavirüs, etrafta dolaşan sert bir grip türüyle karşılaştırılamaz."  (19)

"Covid-19: Pandeminin tarihi.
Tarih boyunca hiçbir şey bulaşıcı hastalıktan daha fazla insanı öldürmedi. Covid-19, ne kadar savunmasız kaldığımızı ve gelecekte benzer pandemilerden nasıl kaçınabileceğimizi gösteriyor. Covid-19 olarak bilinen yeni koronavirüs pandemisi daha öngörülebilir olamazdı. Kendi raporlarımdan bunu ilk elden biliyordum. Ekim 2019'da 65 milyon insanı öldüren yeni bir koronavirüsün neden olduğu kurgusal bir pandemiyi içeren bir simülasyona katıldım ve 2017 ilkbaharında bu konuda TIME dergisi için bir özellik hikayesi yazdım. Dergi kapağı şunları okudu: “Uyarı: Dünya başka bir pandemi için hazır değil”. (22)

"Kronoloji: Corona Virüsü Salgını
Dünyayı paniğe sürükleyen yeni tip Corona virüsü salgını 300 binden fazla kişiyi etkiledi. Merkez üssü Çin'den Avrupa'ya kayan virüs binlerce can aldı. Ülkeler karantina altında. Sınırlar kapatılıyor, seyahat yasakları var. VOA Türkçe, virüsün ilk ortaya çıkışından günümüze bu süreci derledi.
* 2019’un son gününde Çin, Dünya Sağlık Örgütü’ne ülkede olağan dışı zatürre vakaları görüldüğünü bildirdi. Vakalar Hubei eyaletinin 11 milyon nüfuslu Wuhan kentindeydi.
* 1 Ocak’ta hastaların bir bölümünün Hunan Deniz Ürünleri Pazarı’nda çalıştığının ortaya çıkması üzerine, pazar kapatıldı. Uzmanlar bir yandan da yeni yılın ilk haftasında virüsü tanımlamaya çalışıyordu. Yeni virüsün 2002-2003 yılında dünya çapında 770 kişiyi öldüren şiddetli akut solunum sendromu SARS virüsü olmadığı ortaya çıktı.
* 7 Ocak’ta Dünya Sağlık Örgütü, Corona ailesine mensup yeni bir virüsün bu hastalıklara yol açtığını açıkladı. 2019-nCoV ismi verilen yeni tip Corona virüsü, SARS ve genel soğuk algınlığı virüsü ile aynı aileden geliyordu.
* 11 Ocak’ta Çin yeni tip Corona virüsünden ilk ölümü açıkladı. Deniz ürünleri pazarından alışveriş yapmış 61 yaşındaki bir adamın virüse bağlı kalp yetmezliğinden 9 Ocak akşamı öldüğünü duyurdu. Yaşamını yitiren kişinin, önceden kronik karaciğer hastalığı bulunuyordu. Ölüm haberi milyonlarca kişinin seyahat ettiği Çin yeni yıl tatili döneminde geldi.
* 13 ve 15 Ocak’ta hem Tayland hem Japonya birer Corona virüsü vakası açıkladı. Her iki kişinin de yakın zamanda Çin’in Wuhan kentini ziyaret ettiği belirtildi.
* 17 Ocak’ta Wuhan’dan ikinci ölüm haberi geldi.
* 20 Ocak’ta Dünya Sağlık Örgütü Corona virüsü raporunu yayınladı. Rapora göre Çin’de 258’i Wuhan şehrinin bulunduğu Hubei eyaletinde olmak üzere 278 Corona virüsü vakası görülmüştü. Wuhan’da altı kişi hayatını kaybetti.
* Virüsün insandan insana geçtiğine dair ilk açıklama da Çin Ulusal Sağlık Komisyonu Başkanı Zhong Nanshan’dan geldi. Amerika başta olmak üzere tüm dünyada birçok Asya ülkesinde hastalığın ilk görüldüğü Wuhan kentinden gelen kişilerin kontrolden geçirilmesi için havalimanları ve gümrük kapılarında önlemler uygulanmaya başlandı.
* 21 Ocak’ta ABD’nin Washington eyaletinde, Wuhan’dan yeni dönmüş bir kişide Corona virüsü görüldüğü açıklandı. 22 Ocak’ta Çin’de ölü sayısı 17, vaka sayısı 550’ye fırladı.
(....)
Dünya Sağlık Örgütü Pandemi İlan Etti
* 11 Mart’ta Dünya Sağlık Örgütü, Corona virüsü salgınını pandemi kategorisine aldı. Aynı gün Türkiye’den ilk vaka açıklaması geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Tanı, yüksek ateş ve öksürük şikayetinin araştırılması sonucu konulmuştur. Virüsü Avrupa temasıyla aldığı bilinmektedir" dedi. Fildişi Sahilleri, Honduras ve Bolivya da ilk vakalarını açıkladı. Katar’da vaka sayısı bir günde 24’ten 262’ye yükseldi." (20)

KAYNAKLAR
---------
(1) Why did the World Health Organisation wait so long to declare coronavirus a pandemic?
12 MARCH 2020
https://www.newstatesman.com/science-tech/2020/03/why-did-world-health-organisation-wait-so-long-declare-coronavirus-pandemic
ET:01.04.2020
(2) Why the WHO waited to call the coronavirus a pandemic.
Kelsey Piper,Mar 11, 2020
https://www.vox.com/future-perfect/2020/3/9/21163412/who-coronavirus-covid19-pandemic-world-health-organization
ET::01.04.2020
(3) World Bank's $500m pandemic scheme accused of 'waiting for people to die'
Karen McVeigh,Fri 28 Feb 2020
https://www.theguardian.com/global-development/2020/feb/28/world-banks-500m-coronavirus-push-too-late-for-poor-countries-experts-say
ET::01.04.2020
(4) WHO Encourages Use Of Contactless Payments Due To COVID-19
Roger Huang -Mar 9, 2020
https://www.forbes.com/sites/rogerhuang/2020/03/09/who-encourages-use-of-digital-payments-due-to-covid-19/#34943b4841eb
ET::31.03.2020
(5) CONTACTLESS PAYMENTS SET TO INCREASE DURING COVID-19 CRISIS
https://www.festipay.com/contactless-payments-set-to-increase-during-covid-19-crisis/
ET::01.04.2020
(6) EU Encourages Contactless Payments To Reduce Coronavirus Risk
PYMNTS-March 25, 2020
https://www.pymnts.com/news/payment-methods/2020/eu-encourages-contactless-payments-coronavirus/
ET::01.04.2020
(7) UK to raise spending limit for contactless card payments due to COVID-19.
March 26, 2020
https://www.mobilepaymentstoday.com/news/uk-to-raise-spending-limit-for-contactless-card-payments-due-to-covid-19/
ET::01.04.2020
(8) Brits to use contactless payments for bigger purchases as retailers fight coronavirus
Amy Woodyatt-March 24, 2020
https://edition.cnn.com/2020/03/24/tech/contactless-payment-limit-covid-gbr-intl-scli/index.html 
Date of access:31.03.2020
(9) Africa turns to mobile payments as a tool to curb COVID-19
Jake Bright-March 25, 2020
https://techcrunch.com/2020/03/25/african-turns-to-mobile-payments-as-a-tool-to-curb-covid-19/
ET::31.03.2020
(10) Central banks push contactless payments to counter COVID-19
Ian Hall-25/03/2020
https://www.globalgovernmentforum.com/central-banks-push-contactless-payments-to-counter-covid-19/
ET::31.03.2020
(11) Germ-ridden cash may boost use of contactless payments
Jessica Dickler,MAR 18 2020
https://www.cnbc.com/2020/03/18/germ-ridden-cash-may-boost-use-of-contactless-payments.html
ET::01.04.2020
(12) ABD’li avukatlardan Çin’e 20 trilyon dolarlık dava: Kovid-19'un Vuhan'da üretildiği iddia edildi
Independent Türkçe,İHA-30 Mart 2020
https://www.independentturkish.com/node/154946/dünya/abd’li-avukatlardan-çin’e-20-trilyon-dolarlık-dava-kovid-19un-vuhanda-üretildiği
ET::01.04.2020
(13) Trump: Araba kazalarında her yıl koronavirüsten çok daha fazla insan kaybediyoruz ama firmalara çağrı yapmıyoruz
Independent Türkçe,AA-24 Mart 2020
https://www.independentturkish.com/node/152211/dünya/trump-araba-kazalarında-her-yıl-koronavirüsten-çok-daha-fazla-insan-kaybediyoruz
ET:01.04.2020
(14) Trump, Covid-19'la mücadele için ABD tarihinin en büyük mali paketini açıkladı: 6 trilyon dolar
euronews-25/03/2020
https://tr.euronews.com/2020/03/25/trump-covid-19-mucadele-icin-abd-tarihinin-en-buyuk-mali-paketini-aciklad-6-trilyon-dolar
ET::01.04.2020
(15) ABD'de bir market, müşterinin üzerine öksürdüğü 35 bin dolarlık ürünü Covid 19 şüphesiyle çöpe attı
Kerem Congar-27/03/2020 https://tr.euronews.com/2020/03/27/abd-de-bir-market-musterinin-uzerine-oksurdugu-35-bin-dolarl-k-urunu-covid-19-suphesiyle-c
ET::01.04.2020
(16) Afrika'nın 6 ülkesinde henüz Kovid-19 vakası görülmedi
Independent Türkçe,AA-31 Mart 2020
https://www.independentturkish.com/node/155996/dünya/afrikanın-6-ülkesinde-henüz-kovid-19-vakası-görülmedi
ET:01.04.2020
(17) Endonezya, COVID-19'la mücadele için 25 milyar dolar ayırdı
TRT,AA-31 Mart 2020
https://www.trthaber.com/haber/dunya/endonezya-covid-19la-mucadele-icin-25-milyar-dolar-ayirdi-471789.html
ET:01.04.2020
(18) Google'dan 800 milyon dolarlık corona virüs paketi
NTV-30.03.2020
https://www.ntv.com.tr/teknoloji/googledan-800-milyon-dolarlik-corona-virus-paketi,KKP1JoBILkaKzGyKmKb0fQ
ET:01.04.2020
(19) Three months into the pandemic, here’s how likely the coronavirus is to infect people
Joel Achenbach -March 28, 2020
https://www.washingtonpost.com/health/three-months-into-the-pandemic-here-is-what-we-know-about-the-coronavirus/2020/03/28/6646f502-6eab-11ea-b148-e4ce3fbd85b5_story.html
ET:01.04.2020
(20) Kronoloji: Corona Virüsü Salgını
Dilge Timoçin-04 Mart 2020
https://www.amerikaninsesi.com/a/kronoloji-dunya-2020ye-corona-virusuyle-girdi/5314885.html
ET:01.04.2020
(21) First Covid-19 case happened in November, China government records show - report.
Helen Davidson-13 Mar 2020-18 Mar 2020
https://www.theguardian.com/world/2020/mar/13/first-covid-19-case-happened-in-november-china-government-records-show-report
ET:01.04.2020
(22) Covid-19: The history of pandemics.
Bryan Walsh,26th March 2020
https://www.bbc.com/future/article/20200325-covid-19-the-history-of-pandemics
ET:01.04.2020
(23) The Trump Administration Fumbled Its Initial Response to Coronavirus. Is There Enough Time to Fix It?
HALEY SWEETLAND EDWARDS,MARCH 19, 2020
https://time.com/5805683/trump-administration-coronavirus/
ET:01.04.2020
(24) Virüs, doları kurtarmak için mi?
Murat Çabas,01.04.2020
http://www.yenimesaj.com.tr/virus-dolari-kurtarmak-icin-mi-H1339669.htm
ET:03.04.2020
(25) ABD, koronavirüsü "Allah'ın lütfu" sayıyor!
Arslan BULUT,17 Mart 2020
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/abd-koronavirusuallahin-lutfu-sayiyor-55186yy.htm
ET:03.04.2020

✔Researchs and Reviews Author by Ertuğrul Yıldırım 🙂💓

18 yorum:

  1. Wowww yine çok emek verip, ayrıntılı, uzun bir yazı yazmışsınız, emeğinize sağlık.
    Amerika küresel güç olmaktan çıkar mı? İnanın bilemiyorum tabii ki:) Aslında keşke dünyamızda kimse yani hiçbir ülke küresel güç olmasa. Böylece o ülkeden korkmayız ve o ülke diğerlerini ezemez.
    Bu arada bu musibet çıktıçıkalı orada, burada hattta ülkemizde kasıtlı tükürenler, öksürenler başladı yahu insanlar virüsten de musibetler!
    Sonumuz hayır olsun umarım:)

    YanıtlaSil
  2. Herkes kendi açısından değerlendiriyor. Ben siyasetten pek anlamadığımdan, bunun İlahi bir ikaz olduğunu düşünüyorum.
    Belki de sonun başlangıcıdır. Hz. Allah en doğrusunu bilir.

    YanıtlaSil
  3. Eğer gerçekten böyleyse yani doları bitirme cidden çok kalleşçe bir plan :(

    YanıtlaSil
  4. Hocam dijital paralara ilk zamanlar hatta tümüyle soguk yaklaşmıştım ama son zamanlarda yaşanan sıkıntılar galiba dijital paraya geçiş yaptıracak

    YanıtlaSil
  5. Virüsün yapılmasının bir amacının da yaşlıları ortadan kaldırmak olduğu söyleniyor.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Ertuğrul BeY,

    Yıllar önce "yaratık" adlı bir filmi tv'den izledim. Bu filmin konusu tıpkı bugün yaşadığımız dehşetin bir başka versiyonuydu. Dolayısıyla tüm bu yaşanılanlar, kontrolden çıkan bir olay mıdır!.. Elbette üzerinde düşünmemiz gereken pek çok şeyleri önümüze koyan bu virüsle birlikte bilinmelidir ki; artık hiçbir şey(ekonomi,siyasi, sosyolojik) eskisi gibi olmayacak! Sağlıklı günler..

    YanıtlaSil
  7. İçimiz dışımız korona oldu, ne olacak bu işin sonu bilmiyorum... :(

    YanıtlaSil
  8. Hocam yazınızı ilgi ile okudum ama fazla bilgi sahibi olmadıgım bir konu sonumuz hayır olsun inşaallah

    YanıtlaSil
  9. Valla her şey olabilir. Bu komplo teorilerini de bazen ilgiyle okumaktayım. Evet temassız ödemeye geçilmiş çoğu yerde. Dün ben fatura ödemeye çıkmak zorundaydım. Orada gördüm, temassız alıyorlar direk. Dışarıya çıkışım çok komik eve gelişim daha komikti. Maske, eldiven, galoş, eve gelince sirkeli kolonyalı tuzlu su, banyo, tüm kıyafetler makineye... Delirmeye az kaldı yani. :)

    YanıtlaSil
  10. Bitcoin kullanan sayısı arttı, zaten dijital paraya geçilmesi gerekiyor ama doları yinede bitiremez. Dolar dünyası etkisi altına almış ve dolara endeksli ekonomiler olduğu müddetçe, temassız ödemeleri dahi olsa dolar olarak ödenir.:)

    YanıtlaSil
  11. Abdullah ÇİFTÇİ bu dönemde dikkatimi çekiyor. Sizinle aynı düşüncelere sahip kendisi. Blockchain denildiğinde sadece kripto para anlamamak gerektiğini ve daha geniş çerçeveden bakmak gerektiğini söylüyor. Kimilerine göre komplo teorisi de olsa ben de aynı fikirdeyim.

    YanıtlaSil
  12. Merhabalar Ertuğrul Yıldırım.
    Emek vererek uzunca bir araştırma yazısı hazırlamışsınız. Emeğinize ve kaleminize sağlıklar dilerim. Yazınızda da bahsettiğiniz gibi korona ile ilgili bu tür oyunlar uynanabilir. Kimsenin kimseye güvenmediği, güvenle bakamadığı bir süreç yaşıyoruz. Avrupa ve diğer küresel güçler insana değer veriyorlarmış gibi bir havaya bürünüyorlar, arkasından her türlü kötü oyunları oynamaktan hiç çekinmiyorlar. Cenab-ı Hakk ıslah eylesin. Bir tarafta zulmeden zalimler, diğer tarafta bu zulmün pençesinde kıvranan mazlumlar var. Cenab-ı Hakk mazlumların yar ve yardımcısı olsun.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  13. Supersiniz yine Ertuğrul Bey bu hic aklima gelmemisti ve oldukca yüksek bir olasilik diye dusunuyorum elinize saglik:)

    YanıtlaSil
  14. Yaa BSSMO ya yorum yazamadım :/

    YanıtlaSil
  15. Bence bu tek bir amaç uğruna yapılmış olan bir olay değil bir çok senaryo var büyük şirketlerin el değiştirmesi sıcak para dışarıda değil her daim bankalarda olacak gibi insanları her daim izlemek için bahane olacak hastamısın iyimisin diye sürekli takip de olmak için doları bira düşürmek için bütün dünya ülkelerini yeniden ımf nin kucağına almak gibi gibi daha uzatabilirim ama çok meşgul etmeyim :)

    YanıtlaSil
  16. Selamlar blogunuzu takipteyim sizde blogumu takip edip son yazıma yorum yazarsanız çok ama çok mutlu olurum :)

    YanıtlaSil
  17. değildir tabiiki. bill gates planlıyor bişiler, evden çıkmadan her şeyi yapmak yönünde ama geçecektir hepsi dönücez normale eskiye, euro ve dolara bişi olmaz, olsa da zaten bizim için bişi değişmez, bizim için yine kötü olur yani :) heeey corona ile ilgili neşelik komikli hikayeler, komplo teorileri de yazsanaaa, korona ne düşünüyo mesela, gibii :)

    YanıtlaSil

YORUM UYARISI : Yorumlara link ve telefon numarası bırakmak,küfür,hakaret vb gibi suç unsuru olabilecek ve herhangi bir sorunda yasal soruşturma sözkonusu olabilecek bir isim vermek vb gibi yazılar yazmak yasaktır.Özellikle de bunları Unknow olarak yayınlayan yorumlar dikkate alınmayacaktır.Tespit edilirse yayınlanmaz yada silinir..